Receptes, consells i informació nutricional
Verdures i llegums 15/03/2023

Les carxofes, la verdura que crea consens en 8 receptes

El dia de la carxofa és el 16 de març, però per a molta gent podria ser cada dia quan n'és temporada, ja que en menjarien en totes les seves versions

2 min
Carxofes

La dita assegura que tants caps, tants barrets. I amb les carxofes, tants plats com cuiners. És així per la seva versatilitat. Permeten preparar plats senzills i sofisticats, lliguen amb peixos i carns i poden aromatitzar arrossos. A més, els cuiners sostenen que totes les seves parts es poden aprofitar, així que fins i tot les fulles exteriors, que s’acostumen a llençar per la seva duresa, s’han de desar perquè se'n poden fer cremes. Us n'expliquem propietats nutricionals, receptes i consells per aprofitar el dia marcat en el calendari i sobretot per assaborir-ne la temporada.

1.
Carxofes: de la senzillesa d'un carpaccio a la sofisticació d'un arròs

Llegiu l'article amb la recepta de l'arròs amb carxofa

Arròs amb verdures

Per fer l'arròs de carxofes caldrà començar tallant la carxofa a quarts. El primer pas és preparar-ne un sofregit amb un bon raig d’oli d’oliva. Quan les carxofes hagin perdut la textura rígida, s’hi tira l’arròs, perquè s’hi sofregeixi. Caldrà tombar-lo perquè es barregi bé i quan hagi agafat un color una mica daurat serà el moment de tirar-hi un brou de verdures o aigua mineral infusionada, preparada amb les restes d’haver tallat les verdures. Un cop abocat el brou, es compten catorze minuts, que és el temps que necessita el gra de l’arròs per cuinar-se. I ja estarà a punt.

2.
Com es tallen les carxofes?
Carxofes

El cuiner Valentí Mongay, del Restaurant La Salseta, ens explica els seus trucs personals per tallar les carxofes, com aconseguir que no s'oxidin i com cuinar-les.

3.
Carxofes, la verdura mitificada que aporta bàsicament aigua a l'organisme

Llegiu l'article sobre les seves propietats nutricionals

Carxofes

Les carxofes són probablement una de les verdures més mitificades nutricionalment. Se li han atribuït propietats laxants i diürètiques i també se les ha considerat les aliades de les dietes d’aprimament. I és que tot plegat és cert en conjunt, com indiquen les composicions nutricionals, però alhora el que també indiquen és que són molt semblants a altres verdures, que aporten el mateix per a l’organisme, com explica la nutricionista Anna Costa.

4.
Carxofes amb cansalada i ou 'poché'

Mireu la recepta de les carxofes amb ou 'poché' i cansalada

Carxofes amb ou i cansalada

El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges, proposa aprofitar la temporada de carxofes per fer a casa un plat saborós: carxofes amb cansalada i ou poché.

5.
Carxofes farcides, la recepta de Joan Roca

Mireu la recepta de les carxofes farcides de Joan Roca

El cuiner del Celler de Can Roca explica com preparar-les a casa

El cuiner del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona, explica com es poden cuinar a casa unes carxofes farcides i glacejades, i tot amb un truc que ell revela: la crema holandesa, feta d'una forma ben senzilla.

6.
Carxofes com una rosa
Carxofes en forma de rosa

La cuinera Iolanda Bustos proposa menjar les carxofes amb una recepta ben singular, que inclou també remolatxa i una crema d'all blanc.

7.
Les carxofes, de postres

Llegiu l'article de les carxofes com a postres

Carxofes dolces

La carxofa, de la família dels cards, però conreada i ben civilitzada (com diu l’escriptor Julià Guillamon), ha començat a conquerir el receptari de plats dolços. “El tiramisú i el pa de pessic són dues de les postres en les quals en faig servir”, explica el cuiner Albert Mendiola, del restaurant Marimorena, situat a Sant Boi de Llobregat. Mentrestant, a Barcelona, el xef Jordi Esteve, del Nectari, confessa que aquest any s’ha atrevit a fer-ne gelat i mousse, i el resultat ha sigut sorprenent, perquè la carxofa li ha demostrat “que és molt versàtil”, explica.

8.
Carxofes en tempura

Mireu la recepta de les carxofes en tempura

Carxofes en tempura

Per a una bona tempura, que arrebossi bé les carxofes, el cuiner proposa barrejar farina, maizena, aigua amb gas i un pensament de sal.

stats