Les carxofes, les verdures mitificades que aporten bàsicament aigua a l’organisme

Són beneficioses per a l'organisme perquè són de temporada, però no ressalten respecte d'altres

1 min
Les carxofes aporten un tant per cent alt d'aigua a l'organisme

Les carxofes són probablement una de les verdures més mitificades. Se li han atribuït propietats laxants i diürètiques i també se les ha considerat les aliades de les dietes d’aprimament. I és que tot plegat és cert en conjunt, com indiquen les composicions nutricionals, però alhora el que també indiquen és que són molt semblants a altres verdures, que aporten el mateix per a l’organisme, com explica la nutricionista Anna Costa.

Menjar-ne 100 grams aporta 71,5 grams d’aigua, com també ho fan les carbasses o les pastanagues, que encara n'aporten més que les altres dues. El fet que les carxofes aportin una proporció tan alta en aigua provoca “que la resta de nutrients restants sigui escassa”, diu la nutricionista.

Per continuar, en fibra, aporten 2,9 grams, “així que sí que ajuden a millorar el trànsit intestinal, però tampoc no faran miracles si no s’acompanyen d'altres verdures”, perquè la proporció és petita.

Per acabar, les carxofes s’oxiden amb facilitat un cop se’ls treuen les fulles externes o es tallen amb el ganivet per la meitat. Per això és important anar-les desant en un bol amb aigua, llimona o julivert, perquè les fulles interiors no s’enfosqueixin amb rapidesa. A l’hora de tallar-les, la cuinera Ada Parellada revela un truc perquè sigui més fàcil fer-ho i així després poder preparar-ne diverses receptes.

Receptes per cuinar amb carxofes

1.
Carxofes en tempura

Mireu-la aquí

Carxofes en tempura
2.
Carxofes farcides, segons el cuiner Joan Roca

Mireu-la aquí

Carxofes farcides
3.
Crema de carxofes amb ou ferrat, tòfona i formatge parmesà

Mireu-la aquí

Crema de carxofes amb ou ferrat, tòfona i formatge parmesà
4.
Carxofes, com tallar-les per aprofitar-les al màxim

Mireu el consell aquí

Com taller les carxofes per aprofitar-ne el màxim
stats