Per què les pastanagues s’han de menjar amb greixos per aconseguir tenir una bona vista?

Es recomana que l'arrel es mengi en amanides crues amb oli d'oliva verge extra per aprofitar-ne al màxim les propietats

2 min
Les pastanagues poden ser d'altres colors, a part del taronja

Els greixos, com l’oli d’oliva, les olives o els fruits secs, per citar-ne alguns, fan que la propietat principal de les pastanagues, els betacarotens, traspassin la barrera intestinal i, per tant, l’organisme els absorbeixi i, de retruc, se’n beneficiï. Els betacarotens són precursors de la vitamina A, que és la que està relacionada amb la bona visió, també amb la producció de melanina, i té efectes antioxidants i antienvelliment. “La pastanaga no és un superaliment per si sola, sinó que per incrementar-ne la biodisponibilitat del seu contingut betacarotè s’ha de combinar amb greixos saludables, i també s’ha de cuinar d’una manera respectuosa”, explica la nutricionista Anna Costa, que afirma que un bullit d’una llarga cocció farà que els betacarotens impregnin l’aigua de l’ebullició i desapareguin de la pastanaga. “Tallada a bastonets, liquada o ratllada, i menjada sola també se n'aprofitarà poc. En canvi, menjada amanida, amb oli d’oliva verge extra, a la planxa o cuinada a la cassola a foc lent amb un raig d'oli d'oliva durant deu minuts sí que aconseguirem que els seus beneficis nutricionals no desapareguin”, explica la nutricionista.

Es dona la circumstància que ni l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació (FAO) ni l'Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (EFSA) s’han posat d’acord en decidir la xifra de provitamina A que cal ingerir per cobrir les dosis diàries aptes per assegurar una bona salut visual. “Ni Europa ni Amèrica ho tenen clar, però és així perquè depèn de la combinació de la pastanaga amb altres aliments, i també de la disponibilitat genètica a poder absorbir-ne les propietats”, diu Costa. A l’hora de dir-ne xifres s’ha assenyalat que es tractaria de 700 micrograms per a les dones i 900 micrograms per als homes, que a la pràctica voldria dir ingerir uns 75 grams de pastanagues si és que l'organisme en tragués profit al cent per cent. Si no, la realitat seria que només se n'aprofitaria entre un deu i un quinze per cent del contingut de betacarotè de la pastanaga. “Si la pastanaga no es menja amb greixos, els betacarotens no traspassaran la barrera intestinal i, per tant, no faran el seu efecte a l’organisme”, insisteix Costa, que comenta que les propietats de les pastanagues amb la bona visió són tan importants que “es va inventar un arròs daurat, carregat amb betacarotens, per evitar la ceguera en la població dels països subdesenvolupats”, conclou.

Voleu cuinar amb pastanagues?

Aquesta setmana us proposem que feu a casa la recepta de la cuinera Ada Parellada, que revela un truc perquè la massa quedi ben fina i esponjosa, però també us expliquem altres maneres de fer el famós pastís.

1.
Com cuinar el pastís de pastanaga amb xocolata

Mireu-ne la recepta aquí

Pastís de pastanaga amb toc de xocolata
2.
Pastís de pastanaga amb remolatxa

Mireu-ne la recepta aquí

Pastís de pastanaga amb remolatxa
3.
Arròs amb pastanagues i altres verdures i hortalisses

Mireu-ne la recepta aquí

Arròs amb pastanagues i altres verdures i hortalisses
stats