Verdures i llegums 17/03/2022

Carxofes amb cansalada i ou 'poché' per llepar-se els dits. La recepta del cuiner Valentí Mongay

El xef del restaurant La Salseta de Sitges explica com fer aquest plat a casa

2 min
Carxofes confitades a foc lent amb oli d'oliva extra verge amb cansalada i ou 'poché'

El cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges, proposa aprofitar la temporada de carxofes per fer a casa un plat saborós: carxofes amb cansalada i ou poché.

Ingredients per a 4 persones

  • Carxofes
  • 4 ous
  • Cansalada crua
  • 1 got de salsa de soja
  • Pebre negre
  • Farigola
  • Llorer
  • Sal
  • Oli d'oliva verge extra
  • Vinagre

Elaboració

  1. Poseu la cansalada crua en una cassola amb aigua, salsa de soja i els aromàtics (llorer, farigola i pebre negre). Deixeu que bulli durant tres hores a foc lent. Passades les tres hores, deixeu-ho refredar a la mateixa cassola. Quan sigui fred, poseu-ho a la nevera durant vuit hores, perquè així haurà agafat el greix. L’aigua de cocció, a més, la podreu aprofitar per fer una salsa.
  2. Mentrestant, confiteu les carxofes. En una cassola amb oli d’oliva verge extra, poseu-hi unes fulles de julivert. Tot seguit peleu les carxofes. Traieu-ne les parts dures i, quan aparegui la part tendra, peleu la tija i talleu la part alta de les carxofes. Si tinguessin pèl per dins, feu servir una cullera buidadora per eliminar-lo del tot.
  3. A mesura que tingueu les carxofes tallades, aneu-les posant dins de la cassola.
  4. Que coguin a foc lent per al confit. Per saber si estan cuites, al cap de quinze o vint minuts podeu punxar-les al centre. Si el ganivet hi entra bé, s’hi endinsa, voldrà dir que estan ben cuites.
  5. Un cop confitades, escorreu les carxofes, col·loqueu-les en un plat pla i deixeu-les refredar.
  6. Ara toca fer l’ou poché. Poseu una cassola amb aigua a bullir amb molta sal. Tireu-hi un got petit de vinagre. Trenqueu l’ou i tireu-lo a dins. Abaixeu el foc i vigileu que cogui durant 3 minuts exactes.
  7. Passats els tres minuts, retireu l'ou i col·loqueu-lo en un cassó que tindreu preparat amb aigua freda, que n’aturarà la cocció.
  8. Per acabar el plat, prepareu una cassola, si pot ser antiadherent, que pugui anar al forn. Poseu-hi primer una penca de cansalada amb un raig petit d’oli d’oliva verge extra. Coeu-la per cada una de les bandes, perquè es torri. També podríeu fregir la cansalada o bé tallar-la molt fina amb una màquina d’embotits. Són diverses possibilitats i totes van bé per a la recepta.
  9. Poseu-hi una mica de sal i reserveu-la.
  10. A la mateixa cassola, salteu les carxofes una mica, només perquè agafin una mica de color.
  11. Ja podeu fer el plat. Primer poseu-hi les carxofes, en cercle. Tot seguit el tall de cansalada, i al mig l’ou poché.

Bon profit!

stats