Cuina fàcil
Una recepta per a la carmanyola: farcellets de carbassó amb vinagreta cítrica
El cuiner Oriol Sabé explica com fer-la pas a pas
18/09/2023
2 min
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com preparar a casa el que ell anomena "una amanida embolcallada"; és a dir, un carpaccio de carbassó, farcit de formatge de cabra, amb avellanes i un toc cítric.
Ingredients per a 4 persones
- 2 carbassons tendres
- 1 pera conference
- 200 g de formatge de cabra
- 100 g d’avellanes
- Oli d'oliva verge extra
- Unes fulles de menta
- Canonges
- Ruca
Per a la vinagreta de yuzu
- 30 g de yuzu
- 1 cullerada de mostassa antiga
- Sal
- Pebre negre
- 5 cullerades d'oli d'oliva verge extra
Estris
- Paper de forn
Elaboració
- Per començar, talleu el paper de forn en dues meitats, que us servirà per tallar els carbassons.
- Amb l'ajut d'una mandolina, aneu tallant els carbassons a llenques, tan fines com sigui possible.
- Aneu col·locant els llesques al damunt del paper sulfuritzat, unes intercalades amb les altres.
- Traieu la pell exterior del formatge de cabra.
- Tot seguit, ratlleu-lo per sobre del carbassó.
- Aixafeu avellanes, prèviament pelades. Podeu aixafar-les amb l'ajut d'un ganivet, prement-ne la fulla, de forma horitzontal o amb les mans.
- Col·loqueu-ne els bocinets per damunt del formatge.
- Peleu la pera conference. Després peleu-la a llenques i, tot seguit, a trosses petits, que quedi picadeta.
- Piqueu les fulles de menta, també que quedin a trossos petits, perquè en la mossegada se'n trobi el gust però no la textura.
- Ara serà el moment de preparar la vinagreta de yuzu. En un pot de vidre net, poseu-hi unes cullerades de yuzu, la cullerada de mostassa antiga, un pensament de sal, un altre de pebre negre i oli d'oliva verge extra. Amb les vinagretes cal recordar la frase que assegura que cal ser generós amb l’oli, just amb la sal, avar amb el vinagre i boig per remenar-ho.
- Tanqueu el pot i sacsegeu la vinagreta perquè tots els ingredients s'emulsionin bé. Reserveu-la.
- Poseu els canonges en un bol (o altres fulles verdes que us agradin).
- Amaniu-los amb la vinagreta de yuzu. Remeneu-ho bé.
- Poseu-ho per damunt del carbassó.
- I ara serà el moment d'embolicar el carbassó, tal com si anéssiu a fer un braç de gitano.
- Heu d'agafar el paper de forn i tombar-lo mentre aneu premsant tots els ingredients interiors.
- Talleu els extrems del canaló de carbassó.
- I ja podreu emplatar. Poseu-lo al plat i amaniu-lo amb la vinagreta i sal en escames.