Postres 04/01/2022

El millor tortell de Reis (fet a Tarragona) necessita fermentar durant tres dies

El pastisser Julio Solanes, del Forn Tarraconense de Tarragona, és el guanyador del concurs organitzat per l’associació Panatics

2 min
El tortell de Reis guanyador del concurs organitzat per Panàtics és del Forn Tarraconense de Tarragona

El millor tortell de Reis necessita tres dies de fermentació, afirma el pastisser Julio Solanes (40 anys), del Forn Tarraconense de Tarragona, que ha estat el guanyador del segon concurs de tortells organitzat per l’associació Panatics. Enguany la quantitat de tortells que preveu vendre és la mateixa que la de l’any passat, uns 1.000. “Malgrat el premi i la bona rebuda que ha tingut a la ciutat, tinc un obrador petit, i no puc augmentar-ne la producció”, diu Solanes, que afegeix que també li és impossible elaborar-ne més de 1.000 per la quantitat de dies que necessita perquè la massa fermenti un total de quatre cops en tres dies.

El pastisser fa 10 anys que va inaugurar el Forn Tarraconense, i des de llavors els tortells de Reis, amb les diverses variants –de massapà, que és el clàssic, i també de cabell d’àngel, de nata, de crema i de trufa–, els ha elaborat cada any per vendre’ls només un dia i mig, entre el 5 de gener (tot el dia) i el 6 de gener (al matí). L’any passat, quan l’associació va organitzar el premi per primera vegada, el forner va quedar en tercera posició. “M’hi vaig presentar animat per la clientela, que sempre em comenta que els tortells, i també les coques de Sant Joan, a l’estiu, són molt bons”, comenta.

El pastisser de Tarragona explica que tots els ingredients amb què elabora els tortells de Reis són de proximitat. Les ametlles Marcona del massapà provenen de les Borges Blanques. La massa està enriquida amb llimones i taronges naturals. I la clau perquè el tortell de Reis sigui ben tendre són “les fermentacions”, és a dir, respectar el repòs de cada un dels amassats, el primer dels quals és de vint-i-quatre hores. Cal dir que l’associació Panatics informa que 100 dels tortells que es van presentar al concurs s’han repartit a fundacions benèfiques i menjadors socials.

El preu del tortell de massapà de mida mitjana és de 18 €.

stats