El millor xuixo del món es fa a Santa Coloma de Farners (i no porta mantega)
La pastisseria Trias ha guanyat el certamen mundial, que ha arribat a la cinquena edició


El millor xuixo de l’any torna a ser de les comarques de Girona, concretament de la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners, que va començar a fer-ne després de diverses proves el maig del 2024. Tan bon punt s'ha assabentat del premi, el pastisser Quim Trias ha mostrat la seva alegria. Trias pertany a la quarta generació de la pastisseria, molt coneguda a la població, que va inaugurar el seu besavi, Joaquim Trias, el 1908, al carrer del Centre. Però avui el certamen del millor xuixo no ha tingut lloc a Santa Coloma de Farners, sinó a la Rosaleda del Parc de la Devesa, a Girona, on va començar el 2018, l’any que en feia just cent que el pastisser Emili Puig s’havia inventat el dolç fregit i ensucrat. Al concurs del 2018 (guanyat per la pastisseria Padrés de Banyoles) el va seguir el del 2020 (Pa Artesà del Vallès), després el del 2022 (Juhé de l’Escala), i des del 2024 (pastisseria Triomf, de Barcelona) es fa cada any.
“El nostre xuixo el fem amb llard de porc, perquè és com fem també els nostres croissants”, explica Trias. De fet, la pasta d’un xuixo és la del croissant, només que en les fases finals d’elaboració hi ha diferències: s’hi afegeix crema pastissera, s’enrotlla com si fos un caneló i es fregeix. Finalment, s’hi tira sucre per damunt. Quim Trias explicava el procés d’elaboració, que no és senzill ni ràpid perquè necessita diverses fases de fermentació, de temps diferents. L’última, un cop hi han afegit la crema pastissera i l’enrotllen, dura una hora i mitja. “El fregim amb oli d’oliva verge extra, i ens agradaria fer-ne servir de català perquè fins ara n’hem fet servir un de fora”, explica Trias, que afegeix que el preu dels seus xuixos a la pastisseria fins avui és d’1,90 euros. Cada xuixo fa cent grams aproximadament, però per al concurs n’han hagut de reduir les mides perquè les bases exigien que fessin entre seixanta-cinc i vuitanta-cinc grams.
Xuixo de Barcelona, premiat el 2024
En cinc edicions, el concurs mundial de xuixos, inventat pel periodista Salvador Garcia-Arbós, ha aconseguit una gran repercussió a Catalunya. Quan l’any passat la pastissera Gisela Bellart (Barcelona, 1985) va guanyar el premi recorda que les cues que es feien a la pastisseria Triomf anaven Rambla del Poblenou avall. “Sortíem a la cua per preguntar a cada una de les persones quants xuixos voldrien i aleshores anàvem sumant i restant els que havíem fet per dir-los si en tindríem o no quan els toqués la tanda”, diu la pastissera. El cas és que l’endemà del premi van començar a elaborar diàriament vuit-cents xuixos. I així va ser durant mesos. Ara, un any després, en fan dos-cents cinquanta entre setmana, i el doble en cap de setmana. I a més hi han incorporat una novetat, el xuixo de xocolata. El fan des del novembre i es fa amb una peça de xocolata sòlida de Madagascar.
Per continuar, explica Bellart, “la rebosteria tradicional catalana és ben viva, i lluitem perquè sigui així”. Ho diu perquè el fet que una pastisseria de Barcelona guanyés el concurs d’un dolç creat a Girona va fer que li arribessin opinions de tots els tipus, entre els quals el que assegurava que no podia ser que els mestres artesans de Barcelona s’hi presentessin. “En un moment en què estem envaïts de cookies, carrot cakes, cheese cakes i no sé quants dolços més de la tradició nord-americana, hem de fer pinya tots junts perquè les nostres postres es mantinguin, es facin i es venguin”, opina Bellart, que confessa la tristesa pel fet que li hagin remarcat tant que era de Barcelona i no de Girona tot i haver guanyat el concurs. “Ni tan sols he aconseguit que enguany l’edició es fes a Barcelona, perquè l’organització em deia que no quadraven els llocs possibles que podien acollir el premi, com ara l’Aliança del Poble Nou”, diu Bellart. Per la seva banda, l’organització del premi confirma que ha estat així però perquè l’Ajuntament de Barcelona no ha donat facilitats perquè hi poguessin fer el concurs. Per contra, l’Ajuntament de Girona i també la Diputació hi van posar totes les facilitats.
Al concurs s’han presentat unes trenta pastisseries i fleques, tres de les quals eren de les comarques de Barcelona; una de Tarragona, i la resta, de Girona.
Durant tot l’any la pastisseria Triomf de Barcelona ha venut el xuixo al mateix preu que abans de guanyar el premi, 2,50 euros.