Concurs 'El Millor Xuixo del Món'

Un xuixo amb molta crema, poc oliós i elaborat amb llard: les claus del millor xuixo del món (que es fa a Barcelona)

La pastissera Gisela Bellart, guanyadora del concurs El Millor Xuixo del Món, assegura que el continuarà venent al mateix preu que ara, 2,50 €

2 min
La pastissera Gisela Bellart ha guanyat el concurs, que va tenir lloc ahir a l'Escala

Aquest dilluns la pastisseria Triomf, de la Rambla del Poblenou de Barcelona, tenia tancat, com cada dilluns, per descans setmanal. Gisela Bellart, la pastissera guanyadora, passejava pel Fòrum Gastronòmic de Girona mentre l'anaven felicitant per haver aconseguit diumenge, a l'Escala, el premi al Millor Xuixo del Món. "A la tarda, explicaré en un showcooking com el faig, pas a pas", anava dient a uns i altres.

El xuixo pertany a la família de postres fregides de la tradició catalana, juntament amb els bunyols, els xurros i les berlines.

Bellart explicava la història del xuixo de Barcelona. "Tot va començar amb el meu avi, Antoni Bellart Falcó, que va fer el servei militar a Girona". Va ser llavors quan l'home va aprendre a fer xuixos, en va apuntar la recepta, i de tornada a Barcelona, en va començar a fer a la xarcuteria-pastisseria Triomf, que havia obert el 1952. "Quan en va començar a fer, el meu avi n'elaborava mil diàriament", explica la neta, que assegura que a Barcelona aquell dolç fregit ensucrat farcit de crema va agradar, i molt. Ara bé, amb el pas del temps, la recepta original de l'avi es va anar modificant. "No ens acabava d'agradar, així que vam crear més aviat una pasta semblant a un brioix", diu Bellart, que es va incorporar a la pastisseria amb 20 anys, quan es va adonar que dels vuit nets, ningú mostrava interès pel negoci familiar.

"Quan em vaig assabentar del concurs del Millor Xuixo del Món vaig demanar al meu pare que en busqués la recepta original, la de l'avi", comenta la pastissera. "A l'avi li agradava escriure-ho tot i també dibuixar-ho, i el pare ho havia desat en carpetes. Vam trobar-ne la recepta, i m'hi vaig posar". La pasta és de tipus fullada, però sense mantega, "perquè a casa nostra sempre havíem fet servir el llard, i és el que he volgut reivindicar". A l'hora de fregir-lo, cal ser curosos, perquè no ha de quedar massa oliós. Un cop fregit, dos ingredients, el sucre, i un altre, de collita pròpia: la canyella. I el més important, amb la mossegada, el primer que ha d'entrar a la boca és la crema. "El nostre xuixo porta molta crema, que és el que més agrada sempre quan el mosseguem".

Aquest dimarts, quan obri les portes de la pastisseria a les 8.30 am, tindrà preparats uns 150 xuixos. Serà un dia fort, com també ho van ser els dies previs al concurs, quan va anunciar als seus clients que portava el xuixo al certamen. "Entre setmana en venem uns vint diàriament, i en cap de setmana, uns quaranta". Dimarts, però, serà festa grossa, perquè preveu que la notícia li porti clients, que es gastaran el mateix que s'haurien gastat si l'haguessin comprat dissabte passat, el dia abans del concurs: 2,50 €. "Tinc molt clar que no n'apujo el preu, que no estan les coses per anar apujant els preus", conclou la pastissera.

stats