Amanida de mongeta tendra, nectarina i olivada

La recepta de la cuinera Ada Parellada

2 min
Amanida de mongeta tendra, nectarina i olives negres

La cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana de Barcelona, proposa aprofitar la temporada de la mongeta tendra per barrejar-la amb el toc dolç de la fruita i el toc salat de les olives. El resultat és un plat vegetal, molt nutritiu, amb molt de color, en què el cruixent de la mongeta tendra combinarà també amb les textures dels altres ingredients.

Ingredients per a 4 persones

  • 300 g de mongetes tendres
  • 2 nectarines (segons el gust i la temporada)
  • 1 ceba tendra
  • 150 g de formatge de cabra tendre
  • 50 g d’olives negres sense pinyol 
  • 1 anxova (opcional)
  • Uns crostons de pa torrats
  • Formatge de cabra
  • Oli d’oliva verge extra 
  • Sal

Elaboració 

  1. Renteu les mongetes tendres.
  2. Escapceu-ne les puntes amb l’ajut d’un ganivet.
  3. Talleu-les a trossos petits, i tot seguit escaldeu-les en una olla plena d’aigua bullent amb sal. Tingueu-les a dins tan sols quatre minuts.
  4. Coleu-les i refresqueu-les immediatament en un recipient on hi hagi aigua i gel.
  5. Quan siguin fredes, coleu-les i reserveu-les. Amb el pas d’haver-les refredat de seguida amb l’aigua i el gel, haureu aconseguit que mantinguin viu el seu color verd.
  6. Mentrestant, prepareu una olivada. 
  7. Per començar, tritureu les olives negres (sense pinyols) juntament amb 150 ml d’oli d’oliva verge extra, fins que aconseguiu la textura desitjada. Si voleu reforçar-ne el gust salat, podeu afegir-hi també una anxova.
  8. Agafeu un bol i col·loqueu-hi les mongetes tendres i l’olivada.
  9. Remeneu-ho bé.
  10. Tasteu-ho i, si ho trobeu convenient, rectifiqueu-ho de sal.
  11. Talleu la ceba per la meitat, i tot seguit talleu-la ben fina, a llunes. Reserveu-la.
  12. Renteu les nectarines. Talleu-les a llunes. Tingueu en compte que també hi podeu posar una altra fruita d’estiu, de temporada.
  13. I ara ja podeu començar a muntar la preparació.
  14. En un plat, poseu-hi una base de mongeta tendra, ben amanida amb l’olivada. Per sobre, les llunes de nectarines, una mica de formatge de cabra, la ceba, que teníeu reservada, i per acabar uns crostons de pa. 
  15. L’últim toc: un bon raig d’oli d’oliva verge extra per sobre. I ja estarà.

Mongeta tendra

Aporta fibra, sempre desitjada per l'organisme (perquè, entre d'altres, ajuda a disminuir el nivell de colesterol en sang), a més de vitamina C i provitamina A (lligada amb la bona salut ocular). També provoca un efecte diürètic, i a més és apreciada pels antioxidants, que ajuden a prevenir l'envelliment de l'organisme.

Formatge de cabra

Els formatges de cabra contenen menys lactosa que els de vaca, però, malgrat això, en tenen. També contenen fibra, i aporten una proporció insignificant d'hidrats de carboni, perquè el que sí que aporta són proteïnes.

Olives negres

Tenen una proporció més alta de nutrients que les olives verdes, perquè es recol·lecten quan estan madures. Destaquen per les proporcions de sodi que aporten a l'organisme, a més també dels àcids grassos monoinsaturats.

stats