El Priorat, pol per a la gastronomia

L’expansió pel Priorat de Rafel Muria, l’únic cuiner amb estrella Michelin de la comarca

El xef ha començat a cuinar al restaurant Brichs de Falset i ha adquirit un hotel a Siurana de Prades

2 min
El cuiner Rafel Muria amb el cambrer de la sala del restaurant Brichs de Falset

FalsetEl cuiner que va aconseguir la primera estrella Michelin al Priorat pel restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant, Rafel Muria, ha obert nous fronts a la comarca. El primer, a Falset, al restaurant Brichs, en el qual s’ha associat amb la propietària, Sol Florensa, per encarregar-se de la cuina i la sala, juntament amb l’equip que ja hi treballava. El segon, a Siurana de Prades, amb un hotel boutique, de nom Siuranella, de sis habitacions i amb restaurant interior i terrassa. “Al Priorat, cada vegada més, ens visita un client molt interessat en la gastronomia i els vins”, diu Muria, que explica amb aquest argument el boom d’obertures d’hotels i allotjaments de gran luxe, alguns dels quals de capital estranger. 

El cuiner que ostenta una estrella Michelin pel restaurant Quatre Molins de Cornudella s'ha associat amb la direcció del Brichs de Falset.

Al restaurant Brichs, situat darrere de la cooperativa de Falset, amb vistes a tota la població, la proposta de plats que Rafel Muria hi ha creat són per compartir. Com ara quins? Una truita amb suc 2.0, és a dir, una revisió d’un plat tradicional de la comarca, que consisteix en truita de fesols i espinacs amb sofregit, que el cuiner està pensant com a aperitiu. “Podríem dir que tots els nostres plats són prioratins perquè els fem amb els productes de l’horta, amb fruita seca, amb raïm, quan n’és temporada”. I també hi ha peix, tonyina Balfegó de l’Ametlla de Mar, que Muria cuina amb emulsió d’avellanes, ceba i tomàquets confitats. 

Sobre la carta del Brichs i el Quatre Molins, el restaurant en què ostenta l’estrella Michelin, Muria afirma que “seran molt diferents, perquè també ho és el client que visita Falset i el de Cornudella”. Ara bé, en la proposta de vins sí que “hi haurà una essència Priorat”, és a dir que els vins que es poden escollir pertanyen a la DOQ Priorat, DO Montsant i escumosos. 

L’altre gran projecte del cuiner està situat a Siurana de Prades, la població a la qual s’arriba a través d’una de les carreteres sinuoses de la comarca, que no és l’única. Es tracta de l’hotel Siuranella, que no és de nova construcció, perquè ja existia des del 2002, però sí que el cuiner ha renovat per dins per transformar-lo en un hotel boutique amb sis habitacions i dos espais gastronòmics: un, el restaurant interior i el segon, la terrassa. Els preus de les habitacions oscil·laran entre els 150 i els 200 euros, i al restaurant es podrà menjar a la carta o triar el menú de degustació entre 50 i 60 euros. 

El cuiner Rafel Muria, que també és president de l’associació d'hostaleria del Priorat, afirma que a la comarca “hi fa falta més propostes gastronòmiques i hotels per atreure visitants”. De fet, opina, “com més oferta de tota mena hi hagi, incloses botigues de roba, per exemple, més possibilitats hi haurà que els turistes voltin per la comarca i no trobin cap necessitat d'haver-ne de marxar per anar a les capitals d’altres comarques”. L’expansió del cuiner amb una estrella Michelin compta amb el suport del seu soci, Jaume Giral, del celler Ronadelles-Cap de Ruc.

stats