La teva 'foodie' de capçalera

Les quatre raons per anar al Quatre Molins

El restaurant del Rafel Muria, ubicat a Cornudella de Montsant, és un projecte amb arrels profundes i mirada al futur

El postre de mel del Quatre Molins
01/11/2023
3 min

Avui toca parlar-vos d'un restaurant de categoria, dels que em guardava per a una bona ocasió. El lloc en qüestió és el Quatre Molins, amb una estrella Michelin, un sol Repsol i situat a Cornudella de Montsant (el Priorat).

Inscriu-te a la newsletter Mengem Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Motiu número 1. Comencem analitzant la teca, que és el que més us interessa. Ofereixen dos menús, en el qual l'espectacle està assegurat, o almenys ells hi confien molt, ja que els han batejat així: Menú Espectacle (80 euros) i Gran Espectacle (120 euros). Jo em vagi decantar per fer el curt, tot i que de curt en té poc. Són menús complets. El no tan llarg consta d'aperitius, cinc plats principals i dues postres. Per a la versió extensa, els plats forts són 8. Això sí, hi vaig afegir un extra: el ravioli d'escamarlà amb salsa de foie i tòfona negra.

L'àpat comença amb un vi d'aperitiu de cirera. Dolç, fresc i de quilòmetre zero, ja que és del seu celler. El restaurant és un espai enogastronòmic que neix de la suma d'esforços entre el Celler Ronadelles, el que fa el Cap de Ruc, i els apicultors ArtMuria. Cuina de temporada i ben executada que convida a anar-hi tornant. Tot el que vam menjar va ser deliciós, des del pa amb pol·len i els snacks d'entrada fins al bacallà fresc amb beurre blanc amb vermut i musclos. Van ser especialment emocionants les últimes postres, de mel de taronger amb safrà i cítrics. Potser perquè la mel i el seu xef tenen un vincle molt especial. Cosa que ens porta al següent motiu.

Carpacio d'orada amb vinagreta de llimona i cibulet.
Bacallà fresc amb 'beurre blanc' al vermut i musclos.

Motiu número 2. El cuiner és el joveníssim Rafel Muria. Va néixer al Perelló en el si d'una família que es dedicava a la mel: ja són sis les generacions que s'han dedicat a l'apicultura. La mel, esclar, havia de tenir un paper important en tot el que cuina. De fet, et donen un potet de mel per emportar-te de cortesia. Jo vaig triar la mel de romaní. Muria ha rebut una pila de reconeixements, entre els quals el premi Balfegó 2018 i el de cuiner revelació per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició el 2021. També ha passat per algunes de les millors cuines, com l'Atelier de Joël Robuchon. Però més enllà dels galons, el més fascinant dels xefs és veure'ls cuinar. Passem al punt 3, doncs.

Motiu número 3. El restaurant és agradable, senzill, però amb un interiorisme molt ben mesurat. Hi predomina la fusta i el ferro, elements bàsics en qualsevol celler. Som en terra de vins. Però de tots els llocs que hi ha al restaurant, n'hi ha un de privilegiat: la barra. Hi ha espai per a dos comensals, que miren a la cuina. Vaig tenir la sort que ens van demanar si ens semblava bé seure allà. No saben el que van fer: no hi ha res que m'agradi més. Estàs distretíssim veient com treballen, com belluguen les mans amb perícia, com interaccionen. La tensió necessària que hi ha d'haver i les bromes que es fan entre ells, en aquest cas la majoria obra de David Corchero, puntal de l'equip, que anava entrant i sortint de la cuina i que és d'aquelles persones que tenen una gràcia natural. Aquest espai de xafarderia controlada és un privilegi. De fet, en diverses ocasions et serveix els plats directament el Rafel Muria i te'ls explica ell mateix. Excepte el maridatge, que ens hi anava acompanyant l'Andreu Pardell. Nosaltres vam optar pel vi de la casa, cosa que ens porta a l'últim punt.

Motiu número 4. Som en un lloc increïblement bonic: des de Cornudella de Montsant podeu pujar a l'enclavament únic de Siurana, per exemple. I la regió és un dels temples vinícoles del país, per això ofereixen tres opcions de maridatge. Aquí el beure i la teca són igual d'importants. El primer maridatge és el que acompanya el menú amb vins del Celler Ronadelles, el segon és el que està format per una selecció de vins de la DO Montsant i DOQ Priorat, i finalment el tercer és el que combina anyades velles de vins de la comarca del Priorat i escumosos catalans. Tres opcions amb preus molt diferents, però totes bones i de proximitat.

Fins aquí quatre raons de pes per visitar el Quatre Molins, un projecte sòlid com la fusta de les botes del celler, salat com només pot tenir un lloc inundat per l'energia de la joventut i dolç com el vincle amb la terra i amb els teus. Un projecte amb arrels profundes i mirada al futur

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats