Malbaratament

La insolidaritat de triar iogurts amb data de caducitat llunyana

Comença la campanya 'Aprofitem els aliments', que porta 70 restaurants de Catalunya a preparar menús a molt bon preu i amb ingredients de fora del circuit de distribució alimentària

Els iogurts formen part dels canvis dels hàbits alimentaris contra el malbaratament alimentari
4 min

BarcelonaLa cuinera Ada Parellada va decidir fa deu anys fer un sopar a quatre euros al seu restaurant Semproniana per conscienciar sobre el malbaratament dels aliments. El 16 de juny del 2015 Parellada va crear un sopar amb aliments que no havien entrat als circuits de distribució alimentària o n'havien sortit, i demostrava que eren bons, molt bons. Aquest dimarts, el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació posa en marxa la quarta edició de la campanya Aprofitem els aliments, que compta, esclar, amb la cuinera del Semproniana com a impulsora i amb un total de setanta restaurants que s’han adherit a la campanya. Fins al 31 d’octubre, es podran menjar menús a molt bon preu (tres plats al voltant de vint euros) amb l’objectiu de crear consciència sobre la importància d’aprofitar els aliments.

“Després de deu anys de campanya, primer en solitari i des de fa quatre amb el suport de la Generalitat de Catalunya, penso que tots hem canviat la mirada sobre els aliments que cal aprofitar, però encara hi hem de continuar treballant”, diu la cuinera Ada Parellada, i esmenta l’exemple dels iogurts. “Som insolidaris si triem iogurts amb data de caducitat llunyana”, diu. De fet, hi ha supermercats que han canviat estratègies per combatre aquest gest insolidari amb el següent consumidor, així que en l’última filera col·loquen els iogurts amb caducitat propera. “Els iogurts no caduquen, sinó que tenen una data de consum preferent; el que fan després d’aquesta data és evolucionar”, assenyala Parellada.

La cuinera Ada Parellada fa deu anys que va impulsar en solitari els sopars Gastrorecup per quatre euros per conscienciar sobre el malbaratament alimentari.

I aquest gest coincideix amb moltes altres estratègies que mercats i supermercats han anat fent en deu anys. “Si abans es llençava sense mirament, ara avergonyeix, especialment a les cadenes alimentàries”, diu. I ho reforça amb una frase que es deia especialment a la restauració: “Tu llença, que el client ja ho ha pagat”. Ara ja no és així. Molts mercats i supermercats han canalitzat donacions d’aliments amb caducitat propera a entitats amb menjadors socials. O bé fan ofertes, o fan sucs de la fruita macada o tova o fins i tot fan regals als clients que hi van a comprar a última hora. “Fa deu anys, quan jo vaig comentar a la propietària d’un supermercat que abaratís els preus dels aliments amb data de caducitat propera i que no els llencés, em va respondre que no, perquè donava mala imatge”, recorda Parellada, i subratlla com hem canviat tots en aquest temps, que veiem amb molt bons ulls i fins i tot validem com a bons els mercats i els supermercats que ho fan.

70 restaurants adherits per primera vegada

Per continuar, la campanya que comença aquest dimarts permetrà conèixer setanta restaurants repartits per tot Catalunya per menjar menús cuinats íntegrament amb aliments que han sortit del circuit alimentari. És la primera vegada que s'arriba a aquesta xifra, i l'objectiu de l'any vinent és arribar al centenar. En aquest punt Parellada aporta una dada: “Al client li costa reconèixer si un plat està fet amb una fruita macada o amb una fruita amb bon aspecte”. Esclar, el comensal trobarà bo el plat, perquè la mà del xef haurà sabut rendibilitzar la fruita macada. En canvi, continua, “sí que asseguro que en deu anys s’ha generat impacte entre els equips de cuina dels restaurants, que són peça fonamental d’aquesta història”, i afegeix que hi ha restaurants que li han assegurat que des que s’han adherit a Aprofitem els aliments estan tan conscienciats que la fracció orgànica s’ha reduït fins a la meitat. És a dir, “els restaurants que s’hi han adherit a poc a poc generen cultura sobre l’aprofitament dels aliments, com ara fer mel de les barbes d’una carabassa, que abans, sense pensar-s’ho, llençaven a les escombraries”.

Parellada assenyala que no té dades que indiquin la quantitat de menjar que es llença a les escombraries a Catalunya en termes generals. “El que sí que observem és que a les entitats socials els arriba menys menjar; no en reben tant de volum, fet que és un drama, sí, però alhora una millora de la problemàtica mediambiental perquè la dada indica que no es llença tant”. El drama, esclar, és que les persones sense recursos haguessin d’alimentar-se amb menjar rebutjat per altres persones. Per la seva banda, el departament d’Agricultura va encarregar l'informe Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya l’any 2024, gràcies al qual sap que actualment es malbaraten de mitjana 21,56 kg/any per habitant a Catalunya, tenint en compte només el malbaratament que es produeix a les llars. “Aquestes dades representen una despesa de 902,85 milions d’euros en aliments. I l’impacte ambiental, en concret, una emissió de 462.347.277 kg de CO₂”, afirma el departament.

El menú de vint euros que la cuinera Carlota Claver servirà fins a final d'octubre dins la campanya 'Aprofitem els aliments'.

Mentrestant, al restaurant La Gormanda, la cuinera Carlota Claver ja té preparats els plats que conformaran el menú d’Aprofitem els aliments. La cuinera és una de les que s'han adherit per primera vegada a la campanya, i ho fa amb l'ànim de poder-s'hi sumar més cops. Per a aquesta edició ha preparat un menú de vint euros, amb tres plats, amanida, carn de porc i flam amb magranes, que estarà fet amb ingredients fora del circuit alimentari per diversos motius: "Les cebes i les magranes, per exemple, estan macades, i per això ja no es venen, però esclar, cuinades són igual de bones". El sopar, l'oferirà demà, 1 d'octubre.

La cuinera Carlota Claver, a la sala del restaurant La Gormanda, al carrer d'Aribau de Barcelona

Per acabar, entre les activitats destacades d’aquest any, a més dels àpats, hi ha la cinquena marató #JoEspigo, amb espigolades simultànies a diferents localitats (l’any passat es van recollir 12.128 kg d’aliments) i el Gran Dinar d’Aprofitament, gratuït, per a més de 400 persones, que se celebrarà a Vic, amb aliments recuperats i en perfecte estat per al consum, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) i altres entitats. Els xefs del dinar seran el col·lectiu Osona Cuina.

stats