Aquests són els millors cuiners de Catalunya segons els premis The Best Chef Awards
La llista, anunciada aquesta nit a Milà, ha incorporat dos restaurants de cuina catalana


MilàEl món de l’alta cuina es mesura en diverses llistes i rànquings. Un d’ells és el Best Chef Awards, on sempre hi ha presència catalana. Els quasi 1.000 votants han decidit com repartir els un, dos i tres ganivets i els premis individuals. En una gala celebrada aquest dijous a la nit a Milà hi ha hagut dues entrades en les categories d’un i dos ganivets que mostren que es pot captar l’atenció dels prescriptors fent cuina catalana. En primer lloc, Jordi Vilà: ell i el seu restaurant Alkimia han estat reconeguts amb dos ganivets. I això vol dir que almenys un 40% dels votants l’han tingut en compte. L'any passat, Vilà en tenia un, així que ha pujat de categoria.
Hi ha hagut dues entrades noves catalanes, reconegudes amb un ganivet cadascuna. Per una banda, Pep Moreno, del restaurant Deliranto, de Salou. Per una altra, Rafa Peña, el cuiner del Gresca, que no només ha cridat l’atenció de Dua Lipa, sinó dels més discrets votants de la llista. Tant Vilà com Peña són cuiners que tendeixen a ser més al seu restaurant que no pas en aquest tipus d’esdeveniments, així que cap dels dos era a Milà.
Qui sí que hi era i ha rebut un premi individual ha estat el cuiner valencià Quique Dacosta. El de Dénia ha estat reconegut com qui millor integra el menjar i l’art. “Seguiu cuinant, seguiu creient en el que feu, perquè ningú millor que vosaltres sap el que s’ha de fer en cada moment”, ha dit Dacosta.
També hi ha hagut temps per a la política. Després de donar el premi "el millor de la humanitat" a José Andrés i el seu World Central Kitchen, Christian Bau, organitzador de l’esdeveniment, ha cridat des de l’escenari: “Atureu el genocidi”. Des del públic, la cuinera palestina Salam Daqqaq, que té el restaurant Bait Maryam ubicat a Dubai, li ha donat les gràcies en un moment molt emotiu.
A banda de repartir ganivets i premis individuals, el Best Chef Awards fa cada any un podi de tres. Durant dos anys seguits Albert Adrià havia quedat en segona posició. En aquesta edició el primer lloc del podi ha estat per a Rasmus Munk, de l’Alchemist, a Copenhaguen. L’any passat ja va quedar al capdamunt del rànquing. En segon lloc han acabat l’eslovena Ana Roš i el seu restaurant rural Hiša Franko, a Kobarid. Finalment, ha tancat el podi amb la tercera posició Himanshu Saini, del restaurant Tresind Studio de Dubai.
La llista completa de restaurants catalans, que inclou els que ja tenien ganivet i els que l'han mantingut, és la següent:
Tres ganivets
Albert Adrià – Enigma
Joan Roca – El Celler de Can Roca
Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas – Disfrutar
Paco Pérez – Miramar
Paolo Casagrande – Lasarte
Sergio i Javier Torres – Cocina Hermanos Torres
Paco Méndez – Come
Dos ganivets
Fina Puigdevall i Martina Puigvert – Les Cols
Xavier Pellicer – Restaurant Xavier Pellicer
Toni Romero – Suculent
Jordi Vilà – Alkimia
Rafa Zafra – Estimar
Un ganivet
Pep Moreno – Deliranto
Rafa de Bedoya – Aleia
Rafa Peña – Gresca
Oliver Peña – Teatro