Com es fa el trinxat de la Cerdanya? Recepta del cuiner Marc Mallasén Vancells
El cuiner de l'Hotel Seventy Barcelona ens revela com preparar-lo amb un toc original
28/11/2020
2 min
El cuiner de l'Hotel Seventy Barcelona ens explica com preparar a casa el trinxat de la Cerdanya, una recepta de reaprofitament, amb productes de tardor, a la qual ell afegeix tocs diferents a la guarnició del plat, que acaba amb carbassa, fulles de col de Brussel·les i bròcoli.
Trinxat de la Cerdanya
Ingredients per a 2 persones
½ kg de col
½ kg de patata agra
2 grans d’all
150 g de ceba tendra
150 g de botifarra negra
150 g de cansalada amb pebre
Per a la guarnició (opcional)
Cansalada fresca fregida
Daus de carbassa
Arbres de bròcoli
Fulles de col de Brussel·les
Suc de vedella (reduït a la paella)
Elaboració
- Primer de tot, el que farem és coure la col en una cassola amb aigua bullent durant 15 minuts. La proporció de patata i col ha de ser sempre la mateixa en un trinxat.
- Mentre coem la col, fem el sofregit. En una paella amb oli, poseu-hi primer la ceba. Hi ha de coure a poc a poc, que hi quedi ben cuita. Tot seguit, els grans d’all, que haureu tallat ben finament.
- Un cop el sofregit està fet, afegiu-hi els daus de cansalada amb pebre i la botifarra negra. Remeneu-ho i deixeu que es vagi esmicolant a poc a poc.
- Passats els quinze minuts de la cocció de la col afegiu-hi la patata, tallada a daus. Deixeu-les-hi coure durant 10-12 minuts. Passat aquest temps, escorreu-ho i rectifiqueu-ho de sal i pebre.
- Fet això, trinxeu-ho i aixafeu-ho amb l’ajut d’una forquilla, perquè tot plegat s’integri bé. Un cop fet afegiu-hi el sofregit, i continueu-ho remenant amb la forquilla perquè tots els ingredients hi quedin ben mesclats.
- Poseu una paella amb oli al foc, i quan sigui l’oli ben calent tireu-hi la barreja, com si fos una truita de patates. La intenció és aconseguir una crosteta, i que es vagi daurant. Doneu-hi voltes tot agafant la paella pel mànec fins que agafi color. Doneu-li la volta també, com si fos una truita. El color del trinxat ha de ser marró, que hi aportarà un toc cruixent.
- Un cop fet, emplateu-ne una meitat en un plat. I a l’altra meitat poseu-hi daus de carbassa, de bròcoli, cansalada fregida i fulles de col de Brussel·les. Per sobre, podeu tirar-hi suc de vedella reduït, si en teniu.
Bon profit!