Pastís de formatge amb formatge semicurat de Menorca

La recepta del cuiner Pau Sintes

2 min
Pastís de formatge amb formatge semi de Menorca

El cuiner Pau Sintes explica com preparar una recepta clàssica amb ingredients de la seva illa, Menorca. Recomana fer servir un motlle de 30 centímetres, perquè és la mida idònia perquè la preparació quedi tal com explica.

Ingredients per a 10 talls de pastís

  • 450 g de formatge fresc tipus Philadelphia
  • 400 g de nata de muntar
  • 5 ous sencers
  • 1 rovell d'ou
  • 150 g de formatge semicurat de Menorca
  • 160 g de sucre

Elaboració

  1. Per començar, com sempre que feu un plat que ha d'anar al forn, preescalfeu el forn a 180 °C.
  2. Tot seguit, tritureu tots els ingredients que són necessaris per fer la recepta (formatge fresc, nata, ous sencers, el rovell d'ou, el formatge semi de Menorca) amb l'ajut d'una batedora. La textura que heu d'aconseguir és tipus maionesa, és a dir, que ha de quedar ben emulsionada.
  3. Un cop feta, reserveu-la.
  4. Ara folreu el motlle (preferentment de trenta centímetres de diàmetre) amb paper de forn sulfuritzat. Procureu que el paper sulfuritzat folri bé els cantons del motlle.
  5. Ara serà el moment d'abocar l'emulsió aconseguida de batre tots els ingredients dins del motlle.
  6. Procureu que la barreja s'escampi bé per tot el motlle; que no en quedi més per una banda que per l'altra.
  7. Poseu-lo dins del forn a 180 °C, i compteu entre vint-i-cinc i vint-i-set minuts de rellotge. Veureu que està cuit perquè la capa exterior prendrà un toc torrat.
  8. Passat aquest temps, apagueu el foc, retireu-lo del forn, i deixeu-lo refredar.
  9. És molt important que no el tragueu del motlle i que no el talleu amb el ganivet fins que el pastís estigui fred; si ho féssiu, es podria desmuntar.
  10. Quan sigui fred, podeu desemmotllar-lo i servir-lo en un plat, o bé tallar-lo directament aquí.
  11. Una altra opció és que prepareu una base de galeta, que podeu fer amb cent cinquanta grams de galeta aixafada amb cinquanta grams de mantega. Barregeu els dos ingredients, aixafeu-los posant-los dins de paper sulfuritzat i aplaneu-los amb l'ajut d'un corró. Quan us hagi quedat ben pla, llavors poseu aquesta base al fons d'un plat, al damunt del qual posareu el pastís de formatge amb formatge semi de Menorca.
  12. Aquest últim pas és opcional, i sempre que hi vulgueu donar un toc cruixent al pastís, amb una altra textura més. Si no, el pastís de formatge el podeu menjar tal com l’heu preparat.

Formatge semi de Menorca

El formatge semicurat Maó-Menorca està madurat durant dos o tres mesos, i entre les curiositats més interessants hi ha el fet que està untat amb oli d'oliva i pebre vermell. Aquesta varietat de formatge ha rebut diferents premis, entre els quals hi ha el World Cheese Award.

Nata

Com a derivada de la llet de vaca, compta amb propietats similars, però no iguals, perquè es tracta d'un greix, i es considera que té la meitat de lactosa que la matèria primera d'origen. Les recomanacions d'ingesta de la nata muntada, per a un adult, són de vint grams al dia.

Ous

Menjar ous vol dir ingerir greixos saludables, a més d'ingerir la desitjada i coneguda vitamina B12, que ajuda a funcionar correctament el sistema nerviós, i que, entre altres propietats, evita l'anèmia. Entre els minerals destaca el sodi i el zinc, que ajuda a tenir una bona immunitat.

stats