Bunyols, bacallà, la mona... descobreix les 10 receptes de Setmana Santa que cal conèixer
T'expliquem alguns dels plats que protagonitzen aquests dies de la mà de cuiners com Carme Ruscalleda, Salvador Brugués i Fina Puigdevall
Els bunyols, els plats amb bacallà, els pèsols, els ous durs i, de postres, les mones i les torrades de Santa Teresa. Aquests són els plats que protagonitzen els dies de Setmana Santa, i cuiners com Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall, Salvador Brugués i Oriol Sabé revelen com fer-los a casa. A l'hora dels dolços, els xocolaters Lluís Costa, Èric Ortuño i Mariona Bernis arriben carregats amb les xocolates, les garlandes i les torrades fregides. I entre els consells més importants hi ha el que assenyala el cuiner Salvador Brugués, que recomana que el bacallà, abans de fer-se servir en la recepta, estigui prèviament amb remull amb aigua dins d’un atuell tapat. I caldrà anar-ne canviant les aigües fins que comprovem que està en el gust que desitgem de salat.
Els bunyols (o brunyols) de vent són un clàssic que no hi pot faltar.
El forner Xavier Barriga, cofundador dels forns de pa Turris, és un referent en el pa artesà i creatiu. Els pans elaborats amb mil i una farines diferents són la seva insígnia. A més, Barriga és un defensor de les receptes tradicionals de pastisseria, i els bunyols no hi falten just ara que és quan toca menjar-ne. Ens explica el pas a pas de la seva recepta.
Mireu com el cuiner Salvador Brugués explica la recepta tradicional.
El cuiner Salvador Brugués Fontané, professor de cuina de l'Escola d'Hostaleria de Girona, explica com preparar a casa el bacallà amb panses, ou dur i tripa de bacallà, tal com ell el cuina a casa i l'explica a l'alumnat.
Mireu com la cuinera Carme Ruscalleda prepara la recepta.
La cuinera Carme Ruscalleda explica com prepara a casa un plat de primavera, ja que és el millor moment per menjar faves i pèsols, que ella els cuina a la manera tradicional. Un plat ideal de Setmana Santa.
El cuiner Oriol Sabé detalla com cuinar la recepta que uneix el bacallà amb una massa fregida.
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc de Sant Esteve de Palautordera, explica com preparar a casa els bunyols, per als quals recomana fer servir bacallà esqueixat o bé a daus, sempre dessalat prèviament.
La cuinera Carme Ruscalleda revela els passos de la recepta amb ingredients de primavera.
La cuinera Carme Ruscalleda assenyala com ajuntar dos ingredients, els pèsols i els ous, en un guisat de temporada, que compta amb una llarga tradició i que ha estat lligat especialment a la Setmana Santa pel fet que no conté carn.
Els pastissos sara també els regalen els padrins als fillols. Us n'expliquem la recepta.
El xocolater Lluís Costa, premi al millor croissant i a la millor pasta de te de l’estat espanyol, dirigeix junt amb el seu germà la pastisseria Vallflorida, situada a Sant Esteve de Palautordera, on elabora les mones de Pasqua més originals. Enguany la sara, amb un toc de cacau, com ell proposa de preparar a casa, és una de les que elabora.
Us expliquem la recepta de la mona tradicional, que pren noms diferents segons les contrades del país.
El pastisser Èric Ortuño, de L'Atelier de Barcelona, explica els passos de la mona tradicional, la garlanda o rotlle, que porta al capdamunt tants ous durs com anys té el fillol, o al capdavall així és com s'ha dit tradicionalment.
Amb ous de xocolata, us expliquem la recepta per preparar un dels millors castells.
A Molins de Rei, a la xocolateria Xocopunt, Mariona Bernis elabora mil i una peces amb xocolata que atreuen petits i grans. A Girona, des de l’octubre del 2016, Bernis també hi té un Xocopunt, on ven les creacions fetes a l’obrador de Molins de Rei. Entre la biografia de la xocolatera, cal destacar el fet que abans de dedicar-se a l’ofici actual era arquitecta. La xocolata és el nou maó dels seus edificis, i en aquesta ocasió proposa fer servir ous per col·locar-los un damunt dels altres fins a coronar-ne un castell. El millor.
La cuinera Fina Puigdevall explica com fer la recepta, que té com a protagonista el bacallà.
Les cuineres Fina Puigdevall i Martina Puigvert, del restaurant Les Cols d'Olot, expliquen com fer a casa una recepta tradicional de muntanya, amb bacallà i hortalisses del seu hort: tomàquet, ceba i alls.
El cuiner Salvador Brugués explica la recepta de la torrada de Santa Teresa
El cuiner Salvador Brugués explica com elaborar unes postres que, cada vegada més, han agafat volada per Setmana Santa. A més, és una recepta de reaprofitament, perquè es fa a partir de pa sec, que, amb els passos que cal seguir, quedarà amb la textura exacta per assaborir-lo.