Receptes 13/04/2019

Mona castellera

T. Gilbert / J. Castellano / M. Moliné
3 min
Mona castellera

MOLINS DE REIA Molins de Rei, a la xocolateria Xocopunt, Mariona Bernis elabora mil i una peces amb xocolata que atreuen petits i grans. A Girona, des de l’octubre del 2016, Bernis també hi té un Xocopunt, on ven les creacions fetes a l’obrador de Molins de Rei. Entre la biografia de la xocolatera, cal destacar el fet que abans de dedicar-se a l’ofici actual era arquitecta. La xocolata és el nou maó dels seus 'edificis'.

Ingredients

800 g de xocolata negra de 64% de cacau (en forma de gotes) per crear 26 mitjos ous

100 g de xocolata negra de 64% de cacau per fer el peu quadrat del castell

Fondant vermella (quantitat segons el diàmetre de cada ou)

Preparació

Col·loqueu-hi la xocolata en un bol i després foneu-la o bé al bany maria o bé al microones.

Un cop fosa, aboqueu-la al marbre de la cuina, prèviament net. Heu de temperar-la, és a dir, heu d’aconseguir, tot movent-la amb una espàtula d’una banda a l’altra, que adquireixi una temperatura de 29º o 30º, que podreu comprovar amb un termòmetre de cuina o bé quan, tocant-la amb els dits, la noteu freda.

El següent pas serà tornar a col·locar la xocolata, ara fosa i temperada, dins del bol, i, tot seguit, abocar-la en una màniga pastissera per omplir motlles de 26 meitats d’ous. Vigileu que la quantitat que col·loqueu amb la màniga pastissera cobreixi just els motlles. Deixeu-ho reposar a temperatura ambient dos minuts perquè la primera capa de la xocolata sigui dura.

Passat aquest temps, poseu el motlle cap avall per abocar-hi l’excés de xocolata, que pot anar a parar a un paper sulfurat, però la capa interior, la que toca per dins el motlle, encara s’hi ha de mantenir. Col·loqueu-lo a la nevera durant cinc minuts, perquè acabi d’agafar la forma de mig ou.

En una paella calenta, poseu els mitjos ous un segon i tot seguit enganxeu-los cara a cara per formar 13 ous en total. Reserveu-los.

Ara agafeu una bola de fondant vermell i col·loqueu-la entre papers sulfurats. Passeu-hi per sobre un corró de cuina fins que aconseguiu que quedi completament plana.

Amb l’ajut d’un regle i un ganivet, aneu-hi tallant tires llargues, d’un centímetre d’amplada. Heu de fer un total de 13 tires, que es convertiran en les faixes dels ous-castellers. Tot seguit, enrotlleu la cinta-faixa al voltant dels ous. Reserveu-los.

En un motlle de forma quadrada, aboqueu-hi també xocolata fosa i temperada, tal com heu fet per preparar els ous, perquè es convertirà en el peu del castell. Deixeu-ho reposar a temperatura ambient uns minuts perquè agafi la forma.

Un cop desemmotllat, poseu-hi a sobre unes gotes de xocolata fosa, i feu sis marques amb un ganivet al lloc on anireu col·locant els ous que faran la pinya del castell. Amb aquestes marques fetes, aconseguireu que els ous hi tinguin més adherència.

Damunt de les sis marques que heu fet, poseu-hi gotes de xocolata fosa, i comenceu a enganxar-hi els ous-pinya. Si teniu ulls de xocolata, que es poden fer o comprar fets, col·loqueu-los damunt de l’ou que fa de base del castell, enganxats amb xocolata fosa, que actua de cola dolça.

A sobre dels sis ous que fan de pinya, poseu-hi gotes de xocolata fosa, i enganxeu-hi el folre del castell, és a dir, tres ous més. I ara encara faltaran tres ous més, un a sobre de l’altre, que facin forma de pilar. Vigileu a no col·locar-los de seguida un a sobre de l’altre; heu de deixar uns minuts perquè s’enganxin bé.

La nota final serà enganxar els ulls dels tres ous que fan de pilar, que ho fareu col·locant-hi unes gotes de xocolata fosa.

Mireu de no moure la mona castellera de seguida, perquè els ous s’hi enganxin bé.

Bon profit!

stats