La recepta de Joan Roca: amanida de síndria a la brasa

El cuiner Joan Roca proposa menjar síndria d'una manera diferent: cuinant-la lentament a la planxa

La síndria, cuinada a la planxa (o a la brasa) lentament adquireix semblança amb una peça de tonyina

Si cuinem la síndria lentament a la brasa o, en substitució, a la planxa, aconseguirem caramel·litzar els sucres de la fruita, explica el cuiner Joan Roca, del Celler de Can Roca. La síndria es deshidrata i aleshores concentra el seu sabor. Tant és així que aconseguirem que s'assembli a una peça de tonyina.

Ingredients per a 4 persones

Per a la síndria a la brasa

  • 500 g de síndria
  • 20 g d'oli d'oliva verge extra
  • 1 branca de romaní fresc

Per a l'amanida

  • 1 ceba vermella
  • 1 llima
  • Sal i pebre
  • 1 cullerada de vinagre balsàmic
  • Verdolaga (o altres fulles)
  • Créixens
  • Oli d'oliva verge extra

Elaboració

  1. Feu dotze talls de síndria de 2 cm x 2 cm x 6 cm.
  2. Marqueu els talls per totes les cares en una paella a foc fort amb oli d'oliva verge extra i romaní fresc.
  3. A continuació, abaixeu el foc i deixeu que es coguin, girant els talls perquè es facin de manera uniforme. Quan estiguin ben daurats per totes les bandes, retireu-los.
  4. Mentrestant, talleu mitja ceba en tires primes i l'altra meitat a daus petits. Poseu-la en un bol i adobeu-la amb oli, el suc de la llima, sal i pebre.
  5. Poseu una base de ceba sobre una safata i col·loqueu per sobre la síndria a la brasa. Salpebreu-ho i regueu-ho amb vinagre balsàmic.
  6. Acompanyeu-ho amb una amanida de verdolaga i créixens.
  7. Amaniu-ho tot amb un raig d'oli d'oliva verge extra.

Consells

  1. És important torrar bé la síndria en el moment de marcar-la perquè no perdi l'aigua durant la cocció.
  2. Si us agraden més, podeu canviar la verdolaga per canonges.
  3. El secret d'aquesta elaboració es diu amb una paraula: paciència, perquè heu de deixar reposar la síndria prou temps perquè alliberi tota l'aigua i quedi ben fina abans de servir-la.

Bon profit!

stats