Braons de xai confitats amb patates rosses

La recepta de la cuinera Mimi Sánchez del bar del Mercat Central de Vilanova i la Geltrú

3 min
Braó de xai amb patates rosses, de la cuinera Mimi Sánchez

La cuinera Mimi Sánchez, del bar del Mercat Central de Vilanova i la Geltrú, assegura que els braons de xai amb patates és un guisat senzill, però necessita temps i paciència. El plat pot ser una bona proposta per fer festa.

Ingredients per a 4 persones

  • 4 braons de xai
  • Pastanagues
  • Pebrots verds
  • Ceba de Figueres
  • Brou de pollastre (o aigua mineral)
  • 2 bitxos
  • Patates
  • Oli d’oliva suau
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Elaboració

  1. Poseu oli en una cassola, de manera abundant, i quan estigui calent tireu-hi els braons i els bitxos.
  2. Abaixeu la potència del foc.
  3. Mentrestant, talleu a trossos petits la pastanaga, la ceba, i els pebrots, a tires.
  4. Tireu-ho tot a la cassola i tapeu-la.
  5. Ha de continuar coent-se a foc lent, durant molta estona, ben bé una hora.
  6. Aneu-ho removent.
  7. Quan les verdures estiguin confitades, tireu-hi el brou de pollastre o bé aigua mineral.
  8. Continueu removent, sempre a foc lent. Ara hi heu de comptar uns tres quarts d’hora més de cocció, perquè tots els ingredients han de quedar confitats.
  9. Mentre es confiten, poseu al foc una cassola amb oli d’oliva suau.
  10. Renteu les patates amb aigua, peleu-les, talleu-les a tires llargues.
  11. Quan l’oli estigui calent, tireu-les-hi a dins. Si les patates hi queden submergides, millor, perquè aconseguireu que es daurin, que s’enrosseixin a parts iguals.
  12. Un cop rosses, traieu-les-en. Disposeu-les en un plat, en un costat.
  13. A l’altra banda del plat, poseu-hi el braó i una cullerada de les verdures confitades.
  14. Amaniu tot el plat amb un raig bo d’oli d’oliva verge extra, amb sal i pebre negre.

Notes

  • Les patates les podeu tenir submergides amb aigua durant una estona abans que les fregiu, perquè en desprengui el midó, que és un polisacàrid que es converteix en glucosa a l’estómac.
  • Les verdures amb què es confiten els braons les podeu triar al vostre gust. Si preferiu més quantitat de ceba o de pastanaga o de pebrot, feu-ho sense problema. També en podeu afegir d’altres, sempre segons la temporada que prepareu el plat.
  • Els bitxos aporten potència de gust al plat, però, si ho preferiu, podeu optar per no posar-los durant la cocció o retirar-los de la cassola quan aneu a servir el plat.

Braons de xai

El braó correspon a la part final de la pota de l'animal, abans d'arribar-hi, i comprèn espatlla i cuixa. Com que té nervis, la carn queda melosa si es cuina en un guisat especialment. Nutricionalment, la carn de xai es considera vermella, i a l'organisme aporta aigua, proteïnes i greixos (saturats i insaturats). També conté vitamines i minerals, com ara ferro, considerat d'alta disponibilitat.

Pebrot

Si de les maduixes i les taronges se n'ha destacat tradicionalment la vitamina C, atenció que el pebrot vermell les supera. El pebrot vermell en té més del doble que tots els cítrics (les mesures nutricionals sempre es prenen a partir dels 100 grams). Els nutricionistes recomanen menjar-lo especialment cru per aconseguir-ne bé els nutrients. La vitamina C va bé per als glòbuls vermells, per al calci i, per tant, per a la bona salut òssia.

Pastanaga

La pastanaga és rica en betacarotens, que són precursors de la vitamina A, la qual, al seu torn, és la que està relacionada amb la bona visió, també amb la producció de melanina, i té efectes antioxidants i antienvelliment. Ara bé, alerta amb els bullits, perquè si són de llarga duració, els betacarotens impregnaran l’aigua de l’ebullició i desapareixeran de la pastanaga.

 

stats