La tria de l'Empar

Un vi molt funky!

One-Off, el vi natural

Una ampolla de One-Off.
27/12/2025
2 min
  • Varietat: sumoll, malvasia
  • Sense DO
  • Anyada 2021
  • Productor: Rebeldes
  • Per prendre sol tot escoltant Calle Melancolía, de Sabina, llegint El perfum, de Patrick Süskind.

“Te’n recordes que vam parlar fa dos anys?”, em diu el Javi Bueno. “Estàvem a l’hospital, a punt de parir!” És cert. Li vaig trucar per tastar un dels vins que hem fet en aquesta secció i em va dir que estava a punt de ser pare del Luka. La mare és una sommelier extraordinària: Ariadna Rubinart, que treballa al grup Varma, dedicat a la distribució d’espirituosos. Ell treballa al grup Peralada.

El One-Off és el projecte personal de tots dos. I com sempre fan, s’envolten d’amics. En aquest cas, de l’Eduard Pie, el talentós i estimat propietari de Sicus. "Jo vaig estudiar amb l’Eduard. Després, cadascú va anar fent la seva vida. Jo vaig treballar a Vila [Vila Viniteca, el referent mundial que és del Quim Vila], vaig fer el Rebeldes… L’Ariadna va ser qui va dir: «Per què no fem un vi irrepetible, diferent…?» I així va sortir el One-Off". El Javi és amic de molta gent. De fet, confessa, el proper projecte que voldria fer seria amb Emilio Moro. “Vigila, que ara li han donat 99 punts Parker!”, li dic.

I el projecte neix d’aquesta amistat. “L’Eduard tenia al cap barrejar malvasia amb sumoll. Pensa que estem parlant d’un vi naturili, eh?” I riem quan ho diu. “No sé com s’ho prendran els lectors de l’ARA!”, exclama. I li dic que els lectors de l’ARA són uns gaudidors i tenen, sempre, tota la curiositat possible. "Té molta gent a qui li agrada i molts detractors. Sense sulfits, en àmfora, molt funky... En vam fer 800 ampolles que van anar a restaurants, la majoria. Però vam dir: «Provem amb l’ARA?»"

Un fricandó ben fet

El vi aniria molt bé amb carn guisada, peix a la brasa, rovellons… “Amb un fricandó ben fet”, exclama ell. “No qualsevol”. Ho diu un home a qui li agrada molt cuinar. “Un fricandó fet amb mimo, amb temps, amb bona vedella, amb un bon sofregit, un bon brou, i foc durant hora i mitja, dues. O sigui, no un fricandó exprés”. 

A la boca hi trobareu fruita vermella, pebre, tota la mineralitat, tota la salinitat. Atreviu-vos a tastar-lo, a entendre’l i, un cop entès, a estimar-lo (o a no estimar-lo). El One-Off és un vi per jugar, per aprendre, per anar fent, per sorprendre’s, per exclamar-se. Amb l’empremta Sicus. “El que ha canviat és que tinc un fill de tretze i un de dos. Ara viatjo més que abans, estic molt orgullós de l’empresa on treballo”, em diu. Dir això, a la vida, és dir moltíssim.

Tens ganes de tastar-lo?

Si tens curiositat per tastar el vi recomanat, compra'l aquí o bé adquireix el pack de desembre amb un 15% de descompte.

One Off
stats