El radar suculent

15 restaurants per seguir-los la pista, dos que tanquen i un que torna després d’un incendi

Aquest inici de curs, posem-nos al dia del que ha passat en el negoci de la restauració

La terrassa Bonavista, el restaurant Direkte i la sala de la Cort del Mos
03/09/2025
3 min

En principi, l’any comença al gener, però tots sabem que l’any va amb el curs i comença al setembre. Així que aprofitem que estrenem temporada per repassar quines són les novetats a les quals hem de parar atenció. D’algunes, ja us n’hem parlat àmpliament: d’unes altres, en trobareu articles ben aviat.

Inscriu-te a la newsletter Mengem Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Fora de Barcelona, i ja que tothom que ha pogut ha anat prop del mar, cal destacar La Cort del Mos, a Palamós. Ha estat un estiu intens per a l'Helena Terme Adan i el Jeffrey Ruiz Garcia. La seva proposta de cuina inspirada en el Llibre de Sent Soví ja té molts adeptes. L'altra obertura a destacar va arribar amb la revetlla de Sant Joan: la trobem a Begur i és la versió empordanesa i enjardinada del restaurant que Jordi Vilà té a Barcelona. Es diu, esclar, Alkostat del mar. A sa Riera mateix, per cert, hi ha hagut un altre lloc que ha despertat molts comentaris positius: Trozo de Oso.

Si baixem cap a Barcelona, la cosa ha estat ben moguda. Hi ha restaurants que han anat creixent, com ara Franca, que ha incorporat un menú de migdia brutal. O bé l'obertura de Pompa, el segon restaurant de Carles Pérez de Rozas. El seu Berbena està sempre ple de gom a gom: augurem que repetirà èxit. Com també en tindran segur la bona gent del restaurant Maleducat, que han estrenat Casa Fiero. Ja avisen que en cap cas és "el germà petit del Maleducat". I uns tercers que s'han animat amb un segon restaurant són els bessons del Xemei, que han obert el Bar Súper davant del Mercat de Santa Caterina.

Esperadíssima també l'obertura de Fonda Balmes, el restaurant que pren el relleu del restaurant de l'enyorat Fermí Puig. Alfred Romagosa continua al capdavant i l'acompanya el cuiner Josep Maria Masó. També molt celebrat el canvi d'emplaçament del restaurant Direkte, d'Arnau Muñío. Ha deixat el mercat de la Boqueria per anar a un local del carrer París, a l'Eixample.

Hi ha un restaurant que no té ni un any i ja ha sortit a tot arreu. És el Malparit. Ja fa temps que les coses els van bé, però el motiu no té tant a veure amb el seu suculent menjar com amb la visita d'una catalana il·lustre. La cantant Rosalía no només hi va fer parada, sinó que també els va dedicar un plat. Una publicitat caiguda del cel.

En l'àmbit hoteler, que ja fa temps que gastronòmicament es posa les piles, hi ha dos indrets a tenir en compte. El primer és la terrassa dalt del Moxy Barcelona, que es diu Bonavista i és un projecte del Grup Confieria. És un mirador estilós (un disseny inspirat en el Miami dels 70), hi ha bona cocteleria (no en va són els amos de Paradiso) i està pensat perquè la gent s'ho passi bé, per això inclou cúrling i minigolf. També cal estar atents a les obertures (en plural) dins el gran hotel SLS, al Fòrum. De moment, ja hi ha el restaurant Lora.

En l'apartat de menjar amb les mans, tres opcions. Els entrepans de l'Ultrapaninos Marín, que tanquen el cercle del restaurant Ultramarinos Marín i el seu cuiner Borja Ordoño. Les hamburgueses del Fry House. Són d'estil japonès i de pollastre fregit. L'artífex és el cuiner i il·lustrador gràfic El Puto Ken. I el dilluns, dia 8, donem la benvinguda a la guingueta dels Jardins del Grec. Es dirà La Greca i la gestionaran veïns del Poble-sec: la Raquel i el Marc, del restaurant Casa Xica, i la Lena i el Joe d'Eat Street.

Dos tancaments i un retorn

Aquest estiu hem sabut que tancava el restaurant Gegant, al Poblenou, pocs mesos després d'obrir. Ho van anunciar per xarxes i aquesta no l'havíem vist a venir perquè des de l'inici va ser una proposta molt celebrada. Un tancament anunciat (que seria un a reveure) és el de l'Aürt. El restaurant d'una estrella d'Artur Martínez, que per poder continuar creixent busca un nou emplaçament més cèntric. Mentre no el trobi, aquest mes ha d'inaugurar el restaurant de cuina catalana Saüca, a l'Eixample. N'estarem pendents.

I acabem amb un retorn, el de Molino de Pez. El restaurant que la Familia La Ancha té al carrer Còrsega va haver de tancar perquè la cuina es va cremar i d'aquí a pocs dies es reincorpora a l'oferta barcelonina. "Han estat uns mesos intensos. Vam tancar de cop, amb el cor encongit, però amb una idea clara: tornar com més aviat millor i tornar bé", diu a l'ARA el cuiner i soci Nino Redruello. "Hi hem deixat l'ànima per aixecar-lo en un temps rècord, i no només tornem, sinó que ho fem amb novetats".

De novetats, aquest any, n'hi haurà una pila.

stats