Crumble de poma de Girona rostida
La recepta del cuiner Juan Pablo González
Juan Pablo González, el cuiner del restaurant Canigó, de Torre Mirona Relais Hotel & Spa, situat a la població alt-empordanesa de Navata, explica com fer una recepta que té el seu millor moment a l'estiu, amb les pomes de temporada.
Ingredients
- 4 pomes de la varietat Red Delicius
- Daus de poma de la varietat Granny Smith
- 1 beina de canyella
- Gelat de canyella
- Oli d'oliva verge extra
- 30 grams de mantega
- 30 g de sucre
Per a la mousse de vainilla
- 1/2 litre de nata de muntar del 30% de greix
- 60 g de sucre
- 1 beina de vainilla bourbon
Per al 'crumble'
- 30 grams de mantega
- 30 g de sucre
- 30 de farina
- 30 g d'avellanes triturades
Elaboració
Per començar, feu el cremós de poma a partir de la varietat Red Delicius. Per fer-lo, primer talleu-ne quatre (prèviament rentades sense treure'n la pell) en quatre meitats i rostiu-les en una olla amb aigua i sucre fins que estiguin ben cuites. Quan s'evapori l'aigua, les rostiu bé per donar el màxim de color fosc possible. Finalment, afegiu-hi una mica de canyella en pols i tritureu-ho tot amb l'ajut d'una batedora.
Continueu preparant les pomes. Peleu les tres pomes de la varietat Granny Smith: traieu-ne el centre, talleu-les en cubs petits i rostiu-les en una paella. Primer, amb un toc d'oli d'oliva verge extra, fins que tinguin color. Després, afegiu-hi la mantega i el sucre i ho aneu remenant fins que tinguin el color caramel·litzat que desitgeu.
Ara serà el torn de preparar la mousse de vainilla. Munteu mig litre de nata de muntar al 30% de greix amb la beina de vainilla bourbon (només feu-ne servir l'interior) i els seixanta grams de sucre. Reserveu-ho.
Per continuar, per preparar el crumble: barregeu tots els ingredients fins a obtenir una massa, estireu-la al més fi possible entre dos papers de forn i coeu-la al forn a 180° durant 15-20 minuts. Deixeu refredar i trenqueu-la a trossets a la mida que us agradi.
El gelat de canyella podreu agafar-lo de la vostra gelateria preferida, ja que aquesta elaboració és més complicada i necessita més passos per fer-la a casa.
Per al muntatge del plat
A la base del plat col·loqueu el cremós de poma Red Delicius. A sobre, les pomes Granny Smith caramel·litzades. Al voltant del cremós poseu la mousse de vainilla, cobriu-ho tot amb el crumble d'avellanes. I, a sobre del crumble, col·loqueu-hi la nostra quenelle de gelat de canyella, que podeu fer amb l'ajut de dues culleres per donar-hi la forma allargada característica.
Poma
Les pomes són riques en fibra soluble, característica que les fa beneficioses per a la microbiota, especialment si es mengen en compota. A més, menjades a mossegades, estimulen la força de les dents i de la mandíbula. Potser per això la dita popular tan estesa: una poma al dia, el metge estalvia.
Avellanes
Menjar-ne vint grams diàriament millora la salut cardiovascular, ajuda a mantenir la salut òssia i regula el sistema nerviós. Són el contrafort recomanat per menjar entre hores, i no haver de recórrer als dolços. I entre les vitamines que aporten a l'organisme hi ha la C, que ajuda a absorbir el ferro.
Canyella
A més del seu gust bo, la canyella també destaca per ser un antioxidant de primera, que vol dir que ajuda a combatre l'envelliment cel·lular causat pels radicals lliures.