La recepta de Nil Dulcet: sardines marinades amb aigua d'olives

El cuiner del restaurant Compartir de Barcelona explica com preparar a casa un clàssic de la carta

2 min
Les sardines marinades es poden acabar amb uns grills de la fruita d'estiu que més us agradi

Al restaurant Compartir de Cadaqués va triomfar des del principi una recepta que havia ideat el cuiner Nil Dulcet juntament amb Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch: les sardines marinades amb aigua d'olives i taronja.

Ingredients per a 4 persones

  • 15 sardines
  • 750 ml d'aigua mineral freda
  • 300 ml de vinagre de vi blanc
  • 35 g de sal
  • 150 ml d'oli d'oliva verge extra

Per a l'aigua d'olives

  • 300 g d'olives verdes desossades
  • 150 g d'aigua d'olives mançanilla
  • 0,4 g goma xantana

Vinagreta d'olivada negra

  • 40 g d'oli d'oliva verge extra
  • 20 g d'olivada negra

Per a la decoració

  • Sal en escates
  • Fulles de menta
  • Grills de taronja (o de la fruita de temporada que més us agradi)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Aigua de flor de taronger
  • Ras-alhanut (espècia)

Elaboració

  1. Filetegeu les sardines, sense escates i sense tripa. Reserveu-les a la nevera amb un paper humit.
  2. Per marinar-les, barregeu l'aigua amb el vinagre i la sal en un bol o un recipient i col·loqueu-hi les sardines durant 90 minuts.
  3. Passat aquest temps, retireu les sardines, escorreu-les i col·loqueu-les en un recipient, cobertes d'oli d'oliva verge extra. Deseu-les a la nevera.
  4. Tritureu les olives.
  5. Coleu-ne el puré resultant tot prement-lo bé per aconseguir un suc consistent. Guardeu-lo a la nevera.
  6. En un recipient poseu una quarta parta dels 150 ml d'aigua d'olives mançanilla i la goma xantana. Tritureu-ho, afegiu-hi la resta d'aigua d'olives i tritureu-ho de nou. Guardeu-ho a la nevera.
  7. Retireu les sardines de l'oli i escorreu-les bé. Col·loqueu-les en un plat.
  8. A la part superior del plat, poseu-hi els grills de la fruita, i amaniu-les amb unes gotes d'aigua de flor de taronger i unes fulles de menta.
  9. Per sobre dels grills, poseu-hi l'aigua d'olives texturitzada.
  10. Per sobre de les sardines, la vinagreta d'olivada i un polsim de ras-alhanut.
  11. Acabeu-ho amb unes escates de sal per sobre de les sardines.

Bon profit!

stats