Recepta del Motel Empordà: espines d'anxoves fregides
El cuiner Jaume Subirós explica la recepta que va idear el seu sogre, Josep Mercader, al Motel Empordà de Figueres
13/09/2024
1 min
L'enyorat Josep Mercader va crear un plat que ha voltat per tot el món: les espines d'anxoves fregides que feia després d'haver convertit ell mateix els seitons en anxoves. El seu gendre, Jaume Subirós, i els seus nets continuen fent-les i portant-les a taula tal com ell els va ensenyar. La recepta que expliquem és tal com la va deixar per escrit Josep Mercader.
Ingredients per a 4 persones
- 16 seitons
- Sal gruixuda
- Grans de pebre
- Farigola
- Oli d'oliva
- Llet
- Farina
Elaboració
- Si voleu fer-vos les anxoves a casa, el primer dia que compreu els seitons els heu de posar en sal gruixuda.
- Hi han d'estar vuit hores. Passat aquest temps, les heu d'escaparrar; és a dir, treure'n el cap i la tripa.
- Tot seguit, col·loqueu-les en un pot de vidre de boca gran i aneu intercalant una capa de sal i una altra d'anxoves, uns grans de pebre i un ramet de farigola. Quan arribeu al capdamunt del pot de vidre, afegiu-hi el suc de les anxoves; és a dir, la sang que hauran tret els seitons durant les vuit hores que els heu deixat en salmorra. Tapeu-ho ben tapat. També podeu consultar la manera com fan els seitons a Cadaqués, molt semblant a la fórmula explicada.
- Guardeu-les al rebost, en un lloc fresc, durant un mínim de dotze mesos; un màxim de vint-i-quatre.
- Passat aquest temps, el dia que netegeu les anxoves sota un raig d'aigua col·loqueu-ne els filets en oli d'oliva abundant.
- Tot seguit, renteu les espines i submergiu-les dos minuts en llet.
- Passats els dos minuts, passeu-les per farina perquè quedin ben arrebossades.
- Fregiu-les perquè quedin daurades i ja les podreu servir com al Motel Empordà, dins d'un got de vidre.
Bon profit!