Calamars encebats
La recepta de Carles Gassó del restaurant de l'Hotel Le Méridien Ra Beach del Vendrell
El cuiner Carles Gassó explica com fer a casa una recepta tradicional, un guisat, que es pot personalitzar segons el gust amb més o menys quantitat de ceba o amb més o menys fumet.
Ingredients per a 4 persones
- 200 g de calamar de platja (de mida petita)
- 2 cebes
- 4 tomàquets de pera
- 1 got de vi blanc
- 2 gots de fumet (o aigua mineral)
- 2 fulles de llorer
- 1 gra d’all
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre blanc
Elaboració
- Demaneu a la vostra peixateria que us netegin els calamars, i que us els tallin a rodanxes de dos o tres centímetres.
- Quan arribeu a casa, feu-los una nova rentada amb aigua i reserveu-los en un plat.
- Talleu la ceba a la juliana, a tires fines. Piqueu l’all.
- Escaldeu els tomàquets. Perquè sigui fàcil fer-ho, feu-hi una creu a la part de dalt, on hi ha el peduncle, i els submergiu en una olla plena d’aigua bullent. No els hi tingueu més de dos minuts.
- Retireu-los-en, i llavors peleu-los, que serà molt fàcil de fer.
- Piqueu-los a trossos petits.
- Ara serà el moment de posar una cassola al foc amb un bon raig d’oli d’oliva.
- Coeu-hi la ceba a foc molt lent, fins que quedi caramel·litzada.
- Afegiu-hi també l’all i les fulles de llorer.
- I quan estiguin dauradets, sempre a foc lent, afegiu-hi el tomàquet, picat prèviament.
- Feta la base, serà el moment de posar-hi els calamars, que els hi heu de saltar, perquè han de quedar encebats.
- Tireu-hi el got de vi blanc, i deixeu-lo reduir.
- Un cop reduït, tireu-hi el got de fumet, que ha de reduir segons el vostre gust. És a dir, segons si voldreu que el calamar amb ceba quedi més o menys caldós. Totes dues possibilitats són bones.
- Rectifiqueu-ho de sal i pebre blanc. I ja estarà.
Notes
- Si no teniu fumet fet a casa abans de posar-vos a preparar la recepta, penseu que podeu adquirir-ne un de bo ja fet. Al mercat n’hi ha de molt bona qualitat. Si no, l’alternativa és fer servir aigua mineral.
- La proporció de ceba pot variar en cas que us agradi amb més quantitat. Llavors afegiu-n'hi més segons el vostre gust, però l’habitual és la indicada.
Calamar
Menjar calamar va bé per a la memòria, s’ha dit popularment. El fet és que el calamar és ric en minerals que aporta a l’organisme. També aporta una quantitat molt important de proteïnes.
Ceba
Com més cuita, més bona digestió tindrem. A més, la ceba és coneguda nutricionalment per ser rica en vitamines, com ara la C, la E i l'àcid fòlic. I entre els minerals que aporta, destaquen el calci i el ferro.
Pebre blanc
Per les vitamines i minerals que conté, el pebre blanc es relaciona amb la bona salut cardiovascular i del sistema nerviós, a més d’ajudar a millorar el correcte funcionament del sistema digestiu.