Calamars encebats

La recepta de Carles Gassó del restaurant de l'Hotel Le Méridien Ra Beach del Vendrell

2 min
Calamars encebats

El cuiner Carles Gassó explica com fer a casa una recepta tradicional, un guisat, que es pot personalitzar segons el gust amb més o menys quantitat de ceba o amb més o menys fumet.

Ingredients per a 4 persones

  • 200 g de calamar de platja (de mida petita)
  • 2 cebes
  • 4 tomàquets de pera
  • 1 got de vi blanc
  • 2 gots de fumet (o aigua mineral)
  • 2 fulles de llorer
  • 1 gra d’all
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre blanc

Elaboració

  1. Demaneu a la vostra peixateria que us netegin els calamars, i que us els tallin a rodanxes de dos o tres centímetres. 
  2. Quan arribeu a casa, feu-los una nova rentada amb aigua i reserveu-los en un plat.
  3. Talleu la ceba a la juliana, a tires fines. Piqueu l’all.
  4. Escaldeu els tomàquets. Perquè sigui fàcil fer-ho, feu-hi una creu a la part de dalt, on hi ha el peduncle, i els submergiu en una olla plena d’aigua bullent. No els hi tingueu més de dos minuts.
  5. Retireu-los-en, i llavors peleu-los, que serà molt fàcil de fer.
  6. Piqueu-los a trossos petits.
  7. Ara serà el moment de posar una cassola al foc amb un bon raig d’oli d’oliva. 
  8. Coeu-hi la ceba a foc molt lent, fins que quedi caramel·litzada.
  9. Afegiu-hi també l’all i les fulles de llorer.
  10. I quan estiguin dauradets, sempre a foc lent, afegiu-hi el tomàquet, picat prèviament.
  11. Feta la base, serà el moment de posar-hi els calamars, que els hi heu de saltar, perquè han de quedar encebats.
  12. Tireu-hi el got de vi blanc, i deixeu-lo reduir.
  13. Un cop reduït, tireu-hi el got de fumet, que ha de reduir segons el vostre gust. És a dir, segons si voldreu que el calamar amb ceba quedi més o menys caldós. Totes dues possibilitats són bones.
  14. Rectifiqueu-ho de sal i pebre blanc. I ja estarà.

Notes

  1. Si no teniu fumet fet a casa abans de posar-vos a preparar la recepta, penseu que podeu adquirir-ne un de bo ja fet. Al mercat n’hi ha de molt bona qualitat. Si no, l’alternativa és fer servir aigua mineral.
  2. La proporció de ceba pot variar en cas que us agradi amb més quantitat. Llavors afegiu-n'hi més segons el vostre gust, però l’habitual és la indicada.

Calamar

Menjar calamar va bé per a la memòria, s’ha dit popularment. El fet és que el calamar és ric en minerals que aporta a l’organisme. També aporta una quantitat molt important de proteïnes.

Ceba

Com més cuita, més bona digestió tindrem. A més, la ceba és coneguda nutricionalment per ser rica en vitamines, com ara la C, la E i l'àcid fòlic. I entre els minerals que aporta, destaquen el calci i el ferro.

Pebre blanc

Per les vitamines i minerals que conté, el pebre blanc es relaciona amb la bona salut cardiovascular i del sistema nerviós, a més d’ajudar a millorar el correcte funcionament del sistema digestiu.

stats