Bonítol a la sal amb maduixes i tomàquet marinat
La recepta de la cuinera Elisabet Farrero Iglesias, del restaurant El Ventador, de la població de Barruera
La cuinera Elisabet Farrero explica com preparar a casa una recepta amb bonítol a la sal, una tècnica senzilla, que actua com de cofre, i hi aporta més gust. Completa el plat amb maduixes i tomàquets de temporada, de muntanya.
Ingredients per a 4 persones
- 2 tomàquets rosa
- 250 g de maduixes
- 1 llima espremuda
- 1 llom de bonítol
- Sal
- Oli d’oliva verge extra
- Piparra
- Cibulet
Per a la ceba tendra
- 1 ceba tendra
- 100 g de vinagre d’arròs
- 100 g de sucre
- 100 g d'aigua mineral
Per fer el bonítol a la sal
- 1 kg de sal gruixuda
- 1 kg de sucre
- Ratlladura de llima i de taronja
Elaboració
- Netegeu el llom del bonítol. N’heu d’extreure la pell i n’heu de treure les espines.
- Cobriu-lo amb sal gruixuda i el sucre, i tireu-hi per sobre ratlladura de sal i de llima.
- Deseu-lo a la nevera, cobert amb sal i cítrics, i tapat amb paper film, durant trenta minuts. Si el pes del bonítol és de fins a 600 g, trenta minuts de nevera aniran bé. D'aquesta manera és com el bonítol es marina.
- Passat aquest temps, traieu-ne la sal, netegeu-lo bé amb aigua i talleu-lo a làmines fines, d’un centímetre aproximadament.
- Reserveu-lo fins al moment de muntar el plat.
- Mentrestant, talleu la ceba tendra a la juliana. Poseu-la en un pot de vidre, ben atapeïda fins a dalt.
- Feu bullir una part del vinagre d'arròs amb l'aigua i amb el sucre. Quan el sucre s'hagi dissolt, aboqueu-ho per sobre de la ceba tendra. Deixeu-ho reposar durant vint-i-quatre hores a la nevera, i llavors ja ho tindreu preparat.
- Mentrestant, talleu els tomàquets a daus petits.
- Feu el mateix amb les maduixes.
- Poseu els tomàquets i les maduixes en un bol, amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra, el suc de la llima espremuda i un pensament de sal.
- Barregeu-ho tot bé. Disposeu-ho en un plat.
- Al fons de tot, les maduixes i els tomàquets, amb els líquids de l’amaniment.
- Per sobre, els trossos de bonítol i la ceba tendra, que haureu tingut prèviament a la nevera durant vint-i-quatre hores.
- De guarniment, cibulet picat i trossos de piparra.
- Amaniu-ho amb un raig d’oli d’oliva verge extra i un pensament de sal.
Notes
- Podeu canviar les maduixes per una altra fruita vermella, sempre amanida prèviament i barrejada amb el tomàquet, i que reposin amb l’oli d’oliva verge extra, el vinagre, el suc de llima i el pensament de sal. El líquid resultant és la base del plat, i es pot escurar amb cullera.
- Podeu jugar amb els talls de les maduixes i els tomàquets, ara a trossets petits, ara a trossets més grossos.
- Quan cobriu el bonítol amb la sal gruixuda, cobriu-lo bé, és a dir per totes les parts, per la que toca al recipient també. Així doncs, poseu una capa de sal gruixuda a la base, el bonítol a sobre, i després una altra capa de sal gruixuda. La sal, ruixada amb les ratlladures de llima i de taronja.
- El bonítol queda cuit a la sal. I és molt important que en feu talls molt finets, d'un centímetre.
- Si no disposeu de les vint-i-quatre hores per preparar la ceba, feu servir la ceba tendra, tallada a làmines, i amaniu-ho tot amb el vinagre d'arròs.
Bonítol
És el peix blau que ajuda a tenir un bon colesterol, i acumula lleugerament menys mercuri que d'altres de la mateixa família perquè és un peix amb una vida curta, entre set o vuit anys, motiu que afavoreix que acumuli pocs metalls pesants.
Maduixes
La vitamina C és la característica principal, que, entre altres propietats, afavoreix l’absorció de ferro dels aliments però també ajuda a millorar la circulació sanguínia.
Llima
Conté potassi, entre una de les propietats destacables, fet que facilita la transmissió de l’impuls nerviós. La llima, com a bon cítric, també aporta vitamina C.