Recepta de Carme Ruscalleda: salmorreta amb sípia i pistons
La cuinera de Sant Pol de Mar explica com preparar una recepta originària d'Alacant
05/09/2024
1 min
La cuinera Carme Ruscalleda explica en el llibre La paella pel mànec. Consells i receptes per cuinar bé i viure millor (Ara Llibres) receptes marineres, com la que relata en aquesta preparació, que tant es pot fer amb arròs com amb fideus o patata.
Ingredients per a 4 persones
- 1.400 g de tomàquets madurs ratllats
- Oli d'oliva verge extra
- 1 sípia de 700 g
- Sal
- Pebre blanc
- 6 grans d'all picats fins
- 3 nyores (la polpa hidratada amb aigua)
- 100 ml de xerès sec
- 250 g de pistons
- 250 g de verdura de temporada (mongeta tendra, per exemple, tallada a trossets)
- 20 fulles de julivert picades
- 700 ml d'aigua mineral
Elaboració
- Per començar, en una paella sofregiu els tomàquets ratllats amb un fil d'oli. Salpebreu-ho amb prudència i deixeu que confiti lentament i redueixi el volum. Reserveu-ho.
- Mentrestant, netegeu la sípia i reserveu-ne la meitat de la melsa; l'altra, llenceu-la o guardeu-la per a altres preparacions. Talleu el cos i les potes de la sípia a daus.
- Poseu un raig d'oli en una cassola i sofregiu-hi la sípia, sense la melsa. Salpebreu-la i deixeu que quedi daurada.
- Afegiu-hi l'all i la polpa hidratada prèviament de les nyores, tot ben picat.
- Continueu la cocció un parell de minuts més a foc molt baix.
- Incorporeu a la cassola el sofregit de tomàquet i la melsa picada ben fina.
- Aboqueu-hi el xerès sec i coeu-ho a foc baix durant quatre minuts més.
- Incorporeu-hi els pistons, la verdura de temporada triada i el julivert. Salpebreu-ho tot i tireu-hi l'aigua, que prèviament haureu bullit perquè quan l'hi aboqueu estigui bullent. Coeu-ho quatre minuts a foc mitjà.
- Afineu-ne el punt de sal i pebre si ho trobeu necessari. I ja estarà.
Bon profit!