Recepta de Carme Ruscalleda: salmorreta amb sípia i pistons

La cuinera de Sant Pol de Mar explica com preparar una recepta originària d'Alacant

1 min
La salmorreta és una tècnica nascuda a Alacant

La cuinera Carme Ruscalleda explica en el llibre La paella pel mànec. Consells i receptes per cuinar bé i viure millor (Ara Llibres) receptes marineres, com la que relata en aquesta preparació, que tant es pot fer amb arròs com amb fideus o patata.

Ingredients per a 4 persones

  • 1.400 g de tomàquets madurs ratllats
  • Oli d'oliva verge extra
  • 1 sípia de 700 g
  • Sal
  • Pebre blanc
  • 6 grans d'all picats fins
  • 3 nyores (la polpa hidratada amb aigua)
  • 100 ml de xerès sec
  • 250 g de pistons
  • 250 g de verdura de temporada (mongeta tendra, per exemple, tallada a trossets)
  • 20 fulles de julivert picades
  • 700 ml d'aigua mineral

Elaboració

  1. Per començar, en una paella sofregiu els tomàquets ratllats amb un fil d'oli. Salpebreu-ho amb prudència i deixeu que confiti lentament i redueixi el volum. Reserveu-ho.
  2. Mentrestant, netegeu la sípia i reserveu-ne la meitat de la melsa; l'altra, llenceu-la o guardeu-la per a altres preparacions. Talleu el cos i les potes de la sípia a daus.
  3. Poseu un raig d'oli en una cassola i sofregiu-hi la sípia, sense la melsa. Salpebreu-la i deixeu que quedi daurada.
  4. Afegiu-hi l'all i la polpa hidratada prèviament de les nyores, tot ben picat.
  5. Continueu la cocció un parell de minuts més a foc molt baix.
  6. Incorporeu a la cassola el sofregit de tomàquet i la melsa picada ben fina.
  7. Aboqueu-hi el xerès sec i coeu-ho a foc baix durant quatre minuts més.
  8. Incorporeu-hi els pistons, la verdura de temporada triada i el julivert. Salpebreu-ho tot i tireu-hi l'aigua, que prèviament haureu bullit perquè quan l'hi aboqueu estigui bullent. Coeu-ho quatre minuts a foc mitjà.
  9. Afineu-ne el punt de sal i pebre si ho trobeu necessari. I ja estarà.

Bon profit!

stats