El Carnaval, en una mossegada
Carns 14/02/2023

Xató, botifarra d'ou i quatre maneres de fer truites: mengeu-vos el Dijous Gras

La disbauxa del Carnaval va lligada amb la bona teca. Us proposem plats perquè els prepareu a casa

2 min
La botifarra d'ou, una de les menges del Carnaval

El Dijous Gras o Dijous Llarder és el primer dia del Carnaval, quan creurem en els manaments d'un rei, Sa Majestat Carnestoltes, que viurà intensament però ho farà pocs dies, perquè el Dimecres de Cendra ens el menjarem en forma de sardina. Com en tota bona festa, el menjar hi té un paper protagonista. Us expliquem com cuinar a casa alguns dels plats més identificatius del Carnaval, i també us en detallem l'origen històric.

1.
Per Dijous Gras, festival de botifarres d’ou, truites i llardons (i més)
La botifarra d'ou es menja per Carnaval

La dualitat entre el Carnaval i la Quaresma és la tradició que segueixen els països influïts pel cristianisme amb petites variacions, com la que segueixen França, l'Amèrica del Nord francòfona i Menorca, que tenen el dimarts de Carnaval (Mardi Gras, en francès) com el dia en què es cuinen les menges més greixoses.

2.
El xató, com preparar l'amanida i la salsa

Mireu-ne el vídeo aquí

El xato, amanida amb la salsa homònima

El cuiner Valentí Mongay revela com preparar l'amanida, formada per escarola, anxoves, bacallà, tonyina salada, polpa de nyores, alls, ametlles torrades i vinagre de vi. També ensenya a fer el pas a pas de la salsa.

3.
L'escarola, imprescindible per preparar el xató

Llegiu l'article aquí

L'escarola, com més arrissada, millor per al xató

L’escarola de cabell d’àngel té les fulles arrissades, petites i de dos colors: verd clar i blanc. És petita i delicada de conrear, perquè les humitats de l’hivern la fan malbé, però al mercat és la més preuada per la dolçor i la textura cruixent. A més, també és buscada per preparar el xató, l’amanida lligada al Carnaval del Garraf, que s’elabora amb una salsa que porta el mateix nom.

4.
Dijous Gras, el dia del porc, la truita i el xató

Llegiu-lo aquí

La botifarra d'ou, com a producte provinent del porc, és l'estrella de Carnaval

Dijous Gras havia estat tradicionalment un daltabaix gastronòmic. “Ara la festa s’ha paganitzat i potser el costum s’ha diluït, però al restaurant encara avui la botifarra d’ou i la coca de llardons seran ben presents”, diu el cuiner Oriol Rovira, del restaurant Els Casals, de Sagàs.

5.
Truita suflé

Mireu-la aquí

Truita suflé

D'entre totes les truites és d'una senzillesa sublim, però cal conèixer-ne els trucs perquè quedi com déu mana.

6.
Truita de patates, melosa i cuita, segons la cuinera Ada Parellada

Mireu-ne el vídeo aquí

Ada Parellada amb la truita acabada.

Els passos d'elaboració d'una truita de patates melosa i una de ben cuita són semblants, però arriba un moment que tot canvia. La cuinera Ada Parellada explica com sortir-se'n tant d'una manera com de l'altra.

7.
Truita d'enciam del cuiner Joan Roca

Mireu-ne el vídeo aquí

El cuiner del Celler de Can Roca explica com preparar una recepta ben llaminera

El cuiner Joan Roca proposa fer servir les fulles més verdes dels enciams per fer una truita, que tant es pot menjar per Carnaval com qualsevol altra època de l'any.

stats