Tomàquets xerri congelats amb oli d’alfàbrega

La recepta d'Albert Adrià

2 min
Tomàquets xerri congelats amb oli d'alfàbrega

El cuiner Albert Adrià explica com fer a casa una recepta que necessita una mica més de trenta minuts, i uns bons tomàquets xerri. El plat tant es pot menjar d'aperitiu com de primer plat.

Ingredients per a 4-6 persones

  • 24 tomàquets xerri
  • 80 g d’oli d’oliva verge extra
  • 20 g de fulles d’alfàbrega fresca
  • Sal
  • Pebre negre

Elaboració

  1. Per començar, poseu un cassó gran al foc amb aigua freda, i porteu-la a ebullició.
  2. Mentrestant, feu una creu a la base dels tomàquets xerri amb l’ajut d’un ganivet o bé d’un punxó.
  3. Quan ho hàgiu fet a tots els tomàquets, reserveu-los.
  4. Quan l’aigua comenci a bullir, poseu-los dins de l’olla.
  5. Compteu vuit segons de rellotge, perquè és el temps que necessiteu per escaldar-los.
  6. Passats aquests segons, traieu-los del foc, coleu-los, refredeu-los i peleu-los. Per refredar-los tant va bé que els col·loqueu dins d’un bol amb glaçons com que els col·loqueu en un recipient de vidre que prèviament hagi estat al congelador. El que és important és que els tomàquets canviïn de temperatura, de l’escaldat al refredat.
  7. Un cop estiguin freds, reserveu-los a la nevera.
  8. Mentrestant, prepareu l’alfàbrega. Quedeu-vos amb les fulles i no amb les branques.
  9. Col·loqueu-les al got de la batedora juntament amb l’oli d’oliva verge extra, la sal i el pebre negre. Tritureu-ho fins que en resulti una emulsió.
  10. Per continuar, agafeu els tomàquets xerris que teníeu reservats a la nevera, i poseu-los en un recipient hermètic. 
  11. Amaniu-los amb sal i pebre, remeneu-los i afegiu-hi per sobre l’emulsió d’oli d’alfàbrega. Agiteu-ho suaument.
  12. Reserveu-los al congelador durant trenta minuts.
  13. Cada deu minuts, retireu el recipient del congelador i agiteu-lo suaument, perquè els tomàquets se’n desenganxin i també perquè quedi ben repartida l’emulsió per damunt dels tomàquets xerris. 
  14. Passats els trenta minuts, retireu el recipient del congelador. Agafeu-los amb l’ajut d’una cullera, i poseu-los tots junts en un plat pla o bé col·loqueu-los en bols petits. Si sou sis persones, toquen quatre tomàquets xerris per persona. La quantitat, la podeu variar al vostre gust. El resultat és un primer plat refrescant, que necessita molt poc temps de preparació. Si us ha sobrat oli d’alfàbrega, el podeu desar a la nevera per a altres preparacions.

Tomàquets xerri

Els tomàquets són una font de fibra, que facilita la bona digestió dels aliments. Menjar-ne entre 10 i 12 unitats vol dir ingerir més de la meitat del tant per cent recomanat diàriament de vitamina C.

Alfàbrega

A més de ser una planta aromàtica ideal per a molts plats d’estiu, que podeu cultivar fàcilment a casa, reforça el sistema nerviós i millora la circulació de la sang.

Oli d’oliva verge extra

Essencial en els plats del nostre receptari, les seves propietats nutricionals són infinites. Entre d'altres, prevé malalties degeneratives i actua contra l’envelliment gràcies a la seva elevada quantitat d’antioxidants naturals.

stats