T. GILBERT / M. MOLINÉ / A. MARÍN
BARCELONA

Coca de recapte vegetal

Coca de recapte vegetal Zoom

El cuiner Sergi del Meià, del restaurant homònim al carrer d’Aribau de Barcelona, és un defensor dels esmorzars de forquilla, cullera i ganivet.

Ingredients

Per a les verdures
1 carbassó
1 ceba de Figueres (o bé ceba tendra)
1 pebrot vermell
1 albergínia
1 carbassó rodó (groc i verd)
3 naps petits
5 raves petits
7 minipastanagues
Herbes aromàtiques (farigola i romaní)
Sal de Cambrils dels Pirineus
Pebre negre
Oli d’oliva extra verge

Talleu les puntes dels carbassons. Després talleu-ne el cos en dues meitats, i tot seguit a trossos petits. Reserveu-los.

Continueu per la ceba. Traieu-ne el cul, després feu-ne llenques. Reserveu-les juntament amb el carbassó. I ara talleu per la meitat el pebrot. Traieu-ne les llavors i el nervi blanc del mig.

El següent pas serà tallar a tires l’albergínia, i després a daus. Reserveu-la juntament amb la resta.

I encara afegiu altres verdures: carbassons grocs i verds, naps, raves i minipastanagues. Tots tallats a trossos petits.

Poseu-hi per sobre les fulles de la farigola i el romaní, però no la branca central, perquè resultaria molt dura de mastegar. Saleu-ho, moleu-hi el pebre negre i tireu-hi un raig generós d’oli d’oliva extra verge.

Barregeu-ho tot bé amb les mans.

Per fer la base de la coca
500 g de farina de força ecològica
10 g de llevat fresc
10 g de sal
300 ml d’aigua mineral
100 g d’oli d’oliva extra verge

Amasseu tots els ingredients, i deixeu-ho reposar perquè fermenti durant una hora seguida. Passat aquest temps, ja la tindreu preparada.

Damunt d’un làmina de paper sulfurat (de la mida de la safata del forn), poseu-hi farina, i al damunt estireu la massa de coca que tindreu preparada. Tot seguit estireu-la del mig cap a l’esquerra, i després del mig cap a la dreta. I del mig cap amunt i cap avall. Estireu-la fins que li doneu forma de coca que us agradi.

Un cop fet, poseu-hi per sobre les verdures que teníeu preparades. Deixeu-les-hi reposar, perquè fermenti la massa amb les verdures a sobre durant 15 minuts. I, finalment, col·loqueu-la al forn durant 25 minuts a 180º.

Passat aquest temps, traieu-la del forn. Deixeu-la refredar. I ja estarà llesta per menjar.

Bon profit!

Nota: aquesta coca es pot preparar amb totes les verdures d’estiu que vulgueu. Incloses també les fruites (albercocs, préssecs i pebrots hi fan una bona combinació).

Consell d’aprofitament: de les restes de les verdures que no haureu aprofitat, podeu fer-ne un brou, que es pot convertir en la base d’arrossos vegetals, per exemple.