Trinitat Gilbert

Xavier Vega: “La vaixella ha de ser funcional però també ha d’ajudar a comunicar el discurs del xef”

Xavier Vega: “La vaixella ha de ser funcional però també ha d’ajudar a comunicar el discurs del xef” Zoom

"Estem molt contents amb el premi", afirma Xavier Vega, de l'estudi Luesma & Vega, de disseny i producció de vaixella, el premi que ell i Ester Luesma van recollir el desembre passat de la Generalitat de Catalunya. "Havíem guanyat altres premis, un d'internacional també, però aquest ens en fa una il·lusió especial", afegeix Vega.

Ester Luesma i Xavier Vega, recollint el Premi Nacional d'Artesania Zoom

Ester Luesma i Xavier Vega, recollint el Premi Nacional d'Artesania

Especialitzats en vidre, els artesans tenen una llarga trajectòria, amb fites destacades com la col·laboració amb el restaurant El Bulli. A partir del 2010 van decidir especialitzar-se únicament en vaixelles, i actualment treballen al costat de cuiners com Paco Pérez, a qui ajuden "a buscar solucions a plats del menú de degustació"; amb el xef Dabiz Muñoz, del restaurant Diverxo, i amb d'altres de fora de l'Estat.

Segons Xavier Vega, la vaixella que creen respon a una doble idea. Per una banda, "ha de ser funcional, perquè s'ha de poder portar a taula amb comoditat", i després també s'ha d'apilar bé quan es recull a la cuina. Per l'altra, "ha d'acompanyar el discurs que vol comunicar el xef". Per exemple, "una amanida del Paco Pérez vam pensar de col·locar-la en un plat que fos una fulla de nopal, perquè l'elaboració en portava, però no es veia", continua explicant en Xavier. De fet, "és una de les maneres com treballem sovint, evocant el producte", conclou el mestre artesà.

L'estudi dels dissenyadors de vaixelles és a Barcelona Zoom

L'estudi dels dissenyadors de vaixelles és a Barcelona

Per a más informació sobre el vincle entre ceramistes i cuiners, llegiu l'article "Plats únics per a receptes úniques".