Cuina catalana

Catalunya té la millor cuina del món, i ara en fa un anunci per divulgar-ho

Televisions d'arreu del món projectaran un espot en què es mostren productors, cuiners i receptes de la cuina catalana sota el lema "La millor cuina del món"

El fotògraf Jordi Bernado, d'esquena, en un moment de les fotografies dels 100 cuiners que la Generalitat ha reunit avui per iniciar la campanya de difusió
3 min

BarcelonaEn un Palau de la Música ple de cuiners, productors i autoritats, la Generalitat ha presentat aquest dilluns l’anunci amb què divulgarà arreu del planeta que Catalunya té la millor cuina del món. L'espot comença amb uns productors que canten la tornada de la cançó Nyam, nyam, bon profit, i acaba amb els cuiners premiats per guies prestigioses que s’entaulen –vestits amb les jaquetes de rigor– i brinden amb plats del nostre receptari. S'hi veuen Joan Roca, Jordi Cruz, Carme Ruscalleda, els germans Torres i també els tres cuiners del restaurant Disfrutar: Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch.

"La millor cuina del món"

Durant l'acte, en què s’ha projectat per primera vegada l’anunci, s’ha fet també un homenatge molt emocionant al restaurador Paco Solé Parellada, mort “en la setmana del solstici de sol i de l’Ou com Balla”, tal com ha recordat la cuinera Carme Ruscalleda, que s’hi ha referit com “un home savi i bo”, i que li va donar consells que mai no oblidarà. Al Palau de la Música hi era present la viuda de Solé Parellada, Susanna Sánchez.

Fem visibles els cuiners joves

A continuació, el xef Ferran Adrià ha comentat que, en els vint anys que separen la portada que li va dedicar el diari New York Times del que viu avui Catalunya –que és Regió Mundial de la Gastronomia–, el que ha passat és que “ens hem empoderat”. Per la seva banda, el cuiner Nandu Jubany ha opinat que “ara el que fa falta és que Catalunya s’ho cregui”, que té una bona cuina. I s’ho ha de creure perquè, com ha assegurat Joan Roca, “tenim dades objectives, de guies internacionals, que fan que tinguem una quantitat gran de restaurants premiats pel seu talent”. Ara bé, per al xef Joan Roca hi ha un altre factor, que és el que determina el temps actual: “Tenim molts cuiners joves que donen valor al llegat dels 700 anys de receptes de cuina catalana, i estan elevant el nivell de manera extraordinària”. Per això, justament Joan Roca ha desitjat que “tant de bo es deixi de parlar dels cuiners que han pujat a l’escenari del Palau de la Música perquè es comenci a parlar dels joves”. Aquesta frase l'ha remarcat, i l'ha enllaçat amb una opinió habitual del cuiner d'El Celler de Can Roca, que reclama que siguin les noves generacions les que comencin a ser visibles, perquè el futur de la cuina catalana ja l'estan cuinant ells.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, amb alguns cuiners i productors presents a la divulgació de l'anunci.
Un moment de l'homenatge al restaurador Paco Solé Parellada.

Per acabar, el cuiner Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar, ha afirmat que, durant l’any que la llista anglesa The World's 50 Best Restaurants els va proclamar el millor restaurant del món, han portat la qualificació amb molta responsabilitat. “Tenim un llegat i un pòsit, però cada generació suma, i ens anem fent més grans amb els joves que s’hi incorporen”. En aquest sentit, el cuiner Carles Gaig hi ha coincidit, i també ha afegit que Catalunya ha d’estar agraïda a la cuina d’autor, que es va fer ressò de la cuina tradicional, i que és la que ell estima. “Quan ara comprovem que el jovent està bevent d’aquesta cuina tradicional nostra per innovar-la, l’únic que podem fer és agrair-los-ho”.

La foto final de l'acte d'inici de la campanya de divulgació de la cuina catalana ha reunit cuiners, productors i autoritats a l'escenari del Palau de la Música.

L’acte ha fet valer els productors de tot el país: pescadors, viticultors, arrossaires, necessaris i essencials perquè la cuina catalana sigui capdavantera al món, i que justament té tant de valor com la que sovint s'ha divulgat més, representada per les cares dels cuiners. La identitat del país és al plat, però també a la terra i al mar. És al porró i a la transhumància, als pescadors artesans i als pastissers joves que s'endeuten per reobrir una pastisseria. Una foto final, amb els cent cuiners dalt de l'escenari, ha posat punt final a la campanya.

stats