Marc Ribas obre una xarcuteria: "No trobes un bon entrepà de llonganissa, però sí crestes argentines"
Estarà situada al 203 del carrer València, i a partir del desembre oferirà una carta que inclourà un parell de versions de biquini
BarcelonaEl cuiner Marc Ribas obrirà a principis de desembre Pamb, una xarcuteria amb degustació de producte català, en què no hi haurà pernil salat, però sí pernil dolç, llonganissa –que es menjarà sobre una llesca acabada de sucar al moment– i també dos biquinis: el Barcelona, a vuit euros, i l’Eixample, a onze euros noranta. La xarcuteria Pamb estarà situada al número 203 del carrer de València, i el cuiner confessa que no l’inaugura per sumar-se a la moda de cuiners que fan els seus propis embotits, sinó que vol oferir un menjar ràpid català a Barcelona, “que no existeix”. Segons Ribas, els de crestes argentines són els establiments que han crescut més en els últims anys: "En canvi, si volem menjar un entrepà de llonganissa bona, no el trobem".
Des de l’estiu passat, Marc Ribas, juntament amb un soci, prepara el projecte per al qual han buscat productors catalans per a cada un dels productes que oferiran. Per començar, hi haurà "la trinitat", diu referint-se a l’oli d’oliva verge extra del molí Salat d’Arbúcies, el pa del forn Suca'l i la llonganissa, que estarà elaborada per Fermí Coromines, de la Garrotxa, i també s'oferirà en dues varietats més: la Casa Sendra de Vic i Can Tomàs de les Terres de Ponent. Sobre el pa amb tomàquet, el cuiner fa un aclariment: el sucarem amb tomàquet de penjar, per les dues bandes de la torrada, i amb l’oli d’oliva verge extra. I ho faran al moment, perquè és com considera que s’ha de fer el pa amb tomàquet, que no pot ser ni triturat ni amb pinzell com s’ha arribat a fer. A més, la llesca de llonganissa, per exemple, es podrà comprar per emportar-se-la perquè també han pensat en els embolcalls, perquè es pugui menjar caminant, diu.
Ral d’Avinyó i Bauma
Els biquinis també tindran un paper protagonista perquè el cuiner vol retre’ls un homenatge a la mateixa ciutat on van néixer. En farà de dos tipus: el Barcelona, a vuit euros, i l'Eixample, que serà en format doble que el Barcelona i costarà quinze euros. "El biquini el farem amb pernil dolç Ral d’Avinyó, brasejat, formatge Bauma de la Garrotxa i el pa de motlle del Suca'l, que és més gros i artesanal", detalla Ribas. En la versió Eixample els ingredients seran els mateixos, però hi haurà el doble de quantitat.
Sobre l’auge de les xarcuteries impulsades per cuiners, Ribas diu que hi ha una necessitat no coberta quan vols fer un mos de fast food català. No trobes xarcuteries amb productes catalans i sí moltes crestes argentines. "A la Pamb, un estranger que visita Barcelona podrà conèixer el pa amb tomàquet, la llesca de pa amb tomàquet amb llonganissa, i al mateix temps estarà coneixent el territori a través del producte que farem servir", diu Ribas. De fet, a les descripcions dels entrepans i dels embotits, hi haurà els noms dels productors i dels llocs on han estat elaborats.
A la xarcuteria amb degustació, que pren l’exemple del model habitual de les xarcuteries italianes, també es podrà menjar dolços de la mà del pastisser Christian Escribà, que ha preparat una crema catalana per a la Pamb i també altres dolços. “També tindrem música de discjòquei durant tot el dia, a volum baix, és clar”, diu el cuiner, que afegeix que també s’hi podrà prendre cafè d’especialitat i llet fresca.
D’altra banda, de cara al 2026, el cuiner traslladarà el restaurant El Ciri als afores de la ciutat de Terrassa. “Hi haurà reservats, un jardí, aparcament; serà un espai més gran, perquè El Ciri va començar com una taverna al centre de Terrassa, però ara se’ns ha quedat petit perquè ara som El Ciri Restaurant”, conclou el cuiner.