Vins i caves 01/12/2020

10 vins, escumosos i cerveses que fan festa de cara al Nadal (1a part)

Us expliquem les novetats dels cellers i elaboradors de cara a la campanya de final d'any

Trinitat Gilbert Martínez
6 min
10 vins, escumosos i cerveses que fan festa (per preparar Nadal)

1.

Damm acaba de treure, un any més, la cervesa de Nadal, de 66 cl, feta amb aigua, malta d'ordi, arròs i llúpol. Tot va començar el 2013, quan la cervesera de Barcelona va decidir comercialitzar la beguda que s'havia convertit en un regal exclusiu per als treballadors i la família. La cervesa es pot beure tant en aperitius com per maridar un àpat de carn o peix.

Estil de cervesa: Strong Lager

Temps de guarda: 3 setmanes

Alcohol: 6,5 %

Preu aproximat: 2,10 €

Cervesa de Nadal Damm, 2020/DAMM

2.

El Torelló 225 de l'anyada 2012 és un dels escumosos més premiats de l'any del celler Torelló, dirigit pels germans Toni i Javier de la Rosa. "És un escumós que hem fet amb tres varietats històriques del Penedès, concretament un 43% de xarel·lo, un 34% de macabeu i un 23% de parellada", expliquen. La criança és de 90 mesos, i els germans elaboradors del celler adscrit a Corpinnat el recomanen per maridar especialment els àpats de Nadal. Actualment, del Torelló 225 ja hi ha al mercat l'anyada 2016. I la curiositat és que el celler ven en un únic estoig tres anyades de l'escumós Corpinnat Torelló 225 Brut Nature: 2010, 2012 i 2014. "L'objectiu del tast vertical és veure com s'expressa a la copa el mateix escumós amb el pas del temps", diuen.

Els vins escumosos de

Torelló 225. Corpinnat. Anyada 2016. PVP: 23 €

Graduació: 11,5 %

PVP de l'estoig de tres anyades (2010, 2012 i 2014): 230 €

El celler Torelló ha posat a la venda l'escumós 'Torelló 225' de tres anyades diferents/TORELLÓ

3.

És Singular. El nou cava del celler Juvé & Camps, que ha elaborat només amb la varietat xarel·lo, està situat en la categoria de Gran Reserva Brut Nature i és ecològic. Té una criança de 36 mesos, i Meritxell Juvé, directora general del celler de Sant Sadurní d'Anoia, proposa beure'l amb peixos blaus, i també amb guisats, arrossos i verdures.

Juvé & Camps forma part del grup J&C Prime Brands, que agrupa altres empreses vitivinícoles, com el celler de vins tranquils del Penedès Propietat d’Espiells, el celler de Ribera del Duero Pagos de Anguix i la distribuïdora Primeres Marques.

DO Cava

Graduació: 12 %

Temperatura recomanada de servei: 7-8 ºC

PVP: 19 €

El "Singular" és un cava monovarietal/CELLER JUVÉ & CAMPS

4.

Pét-Nat és l'escumós de mètode ancestral del Celler de les Aus. És a dir, l'escumós que segueix un procés d'una única fermentació, que es fa manera espontània i que s'acaba de produir a l'ampolla. "Per aquest motiu, tanquem els Pét-Nat del Celler de les Aus amb tap corona, perquè aquest escumós no passa per l'etapa del degollament", explica l'enòloga i copropietària Mireia Pujol-Busquets.

Les varietats de raïm de l'escumós són pansa blanca (també coneguda com a xarel·lo) per a l'escumós blanc i mataró (també coneguda com a monestrell) per a l'escumós rosat.

PVP d'AA AUS · Pét-Nat: 10,50 €

PVP d'AA AUS ROSÉ · Pét-Nat: 10,50 €

Pét-Nat és una abreviatura del terme francès Pétillant Naturel, que fa referència al mètode d’elaboració, escumós ancestral/CELLER DE LES AUS

5.

Heu jugat mai al joc de "Jo mai mai"? Els vins Round Table volen impulsar-lo mitjançant les seves ampolles de vi, pensades per ser begudes en companyia, per entaular converses. "No ho hem fabricat en massa, ho hem fet a mà a casa, amb materials de proximitat i tallant una a una cada targeta", expliquen. I hi afegeixen que "si n'hi ha cap una mica guerxa, demanem disculpes". El cas és que a l'hora d'assaborir el vi, abans o després es pot rascar amb una moneda l'etiqueta, que proposa una conversa, i a partir d'aquí es pot seguir o no el tema proposat. "Reivindiquem la vida social i les xerrades que ens fan arreglar el món".

Round Table

Elaboradors: Celler Masroig (el vi negre) i Martí Grau (vi blanc)

Varietats: garnatxa i carinyena (negre), gewürztraminer i muscat (blanc)

PVP: 9,5 € una ampolla i 24 € l'estoig que conté dues ampolles

Els vins no tenen DO. Les vinyes i l'elaboració són al Montsant i al Penedès

Els vins del Round Table proposen temes de conversa quan es rasca l'etiqueta

6.

Els Lignum! són uns vins veterans del celler Albet i Noya (DO Penedès), però han renovat la seva cara amb l'objectiu que els brindis no faltin, ja siguin presencials o virtuals, diuen. Una de les dues referències conegudes és el Lignum negre 2018, un cupatge de cabernet sauvignon, merlot i garnatxa negra amb 9 mesos de criança en botes de roure francès. Recomanen aquest vi per maridar àpats sencers, incloses barbacoes.

Per la seva banda, el Lignum blanc 2019 és un cupatge de xarel·lo amb sauvignon blanc i chardonnay, i té la peculiaritat que el chardonnay ha passat per botes de roure per aconseguir que el vi final tingui cos i complexitat. "És un vi de lleugeres aromes tropicals ideal per combinar amb plats picants o peixos", diuen els elaboradors.

Albet i Noya, pioner en vinyes i vins de conreu ecològic, va començar la seva aventura l’any 1978.

Lignum! negre. PVP: 8,70 €

Lignum! blanc. PVP: 9,35 €

El Lignum!, d'Albet i Noya, han renovat les etiquetes de cara a les festes de Nadal/ALBET i NOYA

7.

La cervesera Moritz prepara de cara a Nadal el pack dels Tres Reis, que inclou tres ampolles diferents de cervesa. Concretament, conté l'anomenada original fresca, l'Epidor i la negra. Totes tres es venen en un estoig, que es pot adquirir a la mateixa Fàbrica Moritz Barcelona. No és l'únic lot que prepara la cervesera, perquè també n'ha ideat un de compost per un torró –creat pel cuiner Jordi Vilà, que hi ha fet servir la Moritz Negra– i la cervesa Moritz Negra. La idea és maridar la beguda i un dels dolços més representatius del Nadal.

Preu del lot dels Tres Reis: 19,50 €

Preu del lot torró Valrhona i Moritz Negra by Jordi Vilà: 12,75 €

Moritz Store. Fàbrica Moritz Barcelona (Ronda Sant Antoni, 39)

Pack 3 Reis Moritz_2

8.

A Porrera, el celler Vall Llach continua impulsant el projecte social Clos l'Asentiu, dedicat a les dones veremadores. Així que els vins La Catalina, La Joaquina i La Matilde, anyada 2019, ja es poden tastar. La Catalina 2019 es tracta d'una fermentació espontània del raïm (garnatxa peluda i roja provinent de vinyes velles de la Morera de Montsant) en gerra de fang de 600 litres, "amb una maceració molt suau de les pells durant 10 dies", explica l'enòleg, Albert Costa. La criança és de dos mesos a la mateixa gerra abans d'embotellar. Per la seva banda, La Joaquina és un blanc brisat fet amb la varietat escanyavella, i també es tracta d'una fermentació espontània en gerra de fang de 600 litres amb contacte amb les pells durant 30 dies. El vi també està criat a la mateixa gerra durant dos mesos abans de ser embotellat. I, per acabar, La Matilde 2019 és un rosat "amb color de pell de ceba" fet amb la varietat garnatxa a partir d'una maceració del most amb les pells durant cinc minuts. "Després, premsat suau amb la premsa pneumàtica, i, seguidament, fermentació espontània en gerra de fang de 600 litres", detall l'enòleg del celler Vall Llach.

PVP: 21,50 €

Els vins 'La Catalina', "La Joaquina" i "La Matilde", de l'anyada 2019/CELLER VALL LLACH

9.

A Vallbona de les Monges, L'Olivera va elaborar per primera vegada el 1989 el Blanc de Serè. Trenta anys després, la cooperativa ha tret al mercat l'anyada del 2019, feta amb les varietats macabeu, xarel·lo, chardonnay, malvasia i garnatxa. La curiositat és que el serè és el vent que bufa del nord-oest de la Catalunya central.

L'Olivera també prepara el que anomena #LOTSPERGAUDIR, que són lots elaborats amb productes de diferents entitats de l'Economia Social i Solidària.

Blanc de Serè. PVP: 8,30 €

Per a més informació, consulteu el web www.olivera.org/lotsnadal

El Blanc de Serè va aparèixer per primera vegada fa 30 anys/L'OLIVERA

10.

És el vi negre jove del celler Avgvstvs, i el coneixen com L'Avgvstus Primer Negre. "Expressa frescor a la copa, juntament amb aromes intenses de fruita vermella, de grosella i de cirera, amb notes florals de violeta i rosa. En boca és suau, sedós i, al mateix temps, agradable i gustós", el descriuen al celler. A taula tant es pot maridar amb formatges i embotits com "amb plats contundents com carns especiades o peixos a la brasa", suggereixen.

El vi està fet a partir de les varietats merlot (67%), ull de llebre (13%) i garnatxa negra.

Grau alcohòlic: 14,4 %

PVP: 12,90 €

L'Avgvstvs primer negre/Avgvstvs
stats