Tot a punt per al Tast per Parelles

Sabries endevinar set vins a cegues per guanyar 40.000 euros?

Vila Viniteca revela el cartell del 16è premi de Tast per Parelles, que tindrà lloc el diumenge 3 de març a la Casa Llotja de Mar de Barcelona

3 min
Quim Vila, a l'esquerra, i Ciscu Martí, el segon per la dreta, han presentat el cartell del 16è premi Vila Viniteca de Tast per Parelles al restaurant Gresca amb Rafa Peña i Mireia Navarro i el dissenyador Jose Antonio Roda

BarcelonaVila Viniteca, amb Quim Vila i Ciscu Martí al capdavant, ho té tot preparat per al setzè premi de Tast per Parelles, que tindrà lloc a la Casa Llotja de Mar de Barcelona el diumenge 3 de març. I serà un any dels bons, perquè tots els indicadors apunten a una bona collita de premi.

En la presentació del cartell, els dos propietaris de Vila Viniteca van compartir vins que havien anat a concurs en edicions passades.

Per què? Per començar, les inscripcions al concurs es van esgotar en tres minuts, fet que vol dir que l’expectativa és alta, que hi ha ganes de concurs i que el concurs ha establert escola: són molts els que es preparen expressament per a un esdeveniment en què les tres millors parelles tastadores poden guanyar 40.000 euros. Per continuar, les copes de tast són noves. Riedel, amb Jordi Segura com a importador de la marca i patrocinador del premi, ha canviat les gairebé dues mil copes que es necessiten per a la fase prèvia pel model Veritas, quan en les edicions anteriors era la Chianti. La copa influeix en el vi, els sommeliers i els experts en el vi ho saben, però la Veritas hi ajudarà: la seva construcció, feta d’una única peça, podrà facilitar-ne el tast. Per reblar el clau, el dissenyador Jose Antonio Roda, nascut a Cornellà, hi ha fet un cartell que fa recordar les lletres i l’estètica retro que alguns restaurants escriuen als cartells interiors per explicar els vins i els plats que hi serveixen. L’anècdota del cartell és que una de les dues figures recorda la mateixa cara de l’il·lustrador, que assegura que no en va ser conscient fins que el va veure acabat. 

El dissenyador Jose Antonio Roda mostrant el cartell que ha preparat per al 16è premi de tast per parelles.

Sobre l’entrellat del premi, en el qual els participants no poden portar mòbils ni cap dispositiu tecnològic ni tampoc llibres, Quim Vila i Siscu Martí no van desmentir que alguns dels vins de la primera fase es decideixin a última hora. El cas és que tant en la fase classificatòria com en la gran final, les parelles han de tastar set vins, i la llegenda que s’ha estès durant les quinze edicions prèvies és que Quim Vila acostuma a canviar a última hora dos dels vins que ja s’havien decidit amb l’equip. 

Cert o no, el cas és que l’equip de Vila Viniteca ha tastat prèviament tots els vins, a més de comprovar-ne també l’olor de les copes, que són rentades amb la precisió de rentavaixelles expressa per a copes Riedel. 

I a partir d’aquí comença la llegenda. El cuiner Rafa Peña, gran amant dels vins, motiu pel qual viatja per fer-ne tastos als països d’origen, explica que fa cinc anys que hi participa amb la mateixa parella de tast. “Cadascú dels dos tasta i en diem una opinió diferent, la qual hem de defensar per decidir-la”. Hi va haver una vegada que tots dos van encertar-ho. Era un Recaredo, i ho van tenir claríssim els dos. “Altres vegades un dels dos ho té claríssim, i llavors l’altre no li discuteix”. I així van fent cada any. Aquest any també. I el millor de tot, la vigília del premi, el dissabte 2 de març, segur que hi tornarà la mateixa tradició improvisada que alguns participants comencin tastant vins al Gresca, el restaurant que va fer merèixer a la Mireia Navarro i al Rafa Peña ser premi nacional de gastronomia 2023.

El mític biquini del restaurant Gresca, que es va tastar durant la presentació del cartell.
stats