La tria de l'Empar

La copa de bombolles de les alegres cosines

El Balma Reserva Brut Nature és un alegre escumós, un vi a descobrir amb un preu massa barat

Una ampolla de Balma.
09/11/2024
3 min
  • Carinyena, garnatxa, syrah
  • DO Clàssic Penedès
  • Anyada 2016
  • Productor: Mas Bertran
  • Per prendre sol tot escoltant Les cosines, de Manel, i llegint Ara, i cada demà, de Glòria Gasch.

Són cosines. L’una, de cabells arrissats, foscos, ulls profunds, llavis tacats de vi negre. És l’Eva. L’altra, de cabells llisos i rossencs, ulls profunds, llavis tacats de vi rosat. És la Roser. Totes dues de somriure claríssim, gest determinat. Es posen, per a la foto, l’una contra l’altra, com fades del bosc. De vegades, a la gent li veus, només de mirar-la, si li agrada o no li agrada el bosc. Són cosines. Els agrada el bosc. Es veu. L’Eva és enòloga. Li agrada mirar el cel (els enòlegs sempre es miren les estrelles) i fer passes sobre les fulles seques, pel bosc. La Roser és la de les vendes, la del màrqueting. Vol dir que li agrada anar pel món, voltar, veure i beure, ensumar i flairar.

El vi de garatge. És una idea dels francesos. Les millors coses sempre han començat en un garatge dels pares. El lloc que et van deixar per jugar. Vi de garatge. És un orgull dir-ne així, ara. Vol dir “vi que no pertany a una multinacional”, vol dir “vi autèntic”, vol dir “vi de poca producció”. Les cosines van començar al garatge familiar l’any 2005 a Sant Martí Sarroca. El 2011 van fer el pas cap al celler actual. El Penedès, aquesta terra preciosa, de vegades incompresa, tan a prop però tan lluny de Barcelona, el lloc on es fa vi des de fa segles, ha deixat la petja en aquest petit celler. Fan vins tranquils i fan bombolles. Xarel·lo, macabeu, parellada i sumoll. Avui tenim a la copa el Balma Brut Nature. Un Clàssic Penedès. No em pot agradar més –i ja se sap que m’agraden les bombolles catalanes– aquesta meravella bombollosa. A cadascú li agrada el que li agrada, i a mi m’agraden els escumosos nets, nets, brillants, amb aroma, amb boja intensitat. M’agrada trobar-hi pells de taronja, de cumquat, de llimona, de mandarina… M’agrada trobar-hi la poma al forn de la meva iaia, que hi posava anís (però això és cosa meva, no cal que el mestre em faci copiar), i el pa just sortit del forn, i el préssec sucós i el codonyat i el sabor tropical, que cantava Jaume Sisa. M’agrada que tingui gran acidesa. Sense això no hi ha festa. Per jugar, teniu a la copa les tres varietats del nostre cava. La macabeu, la xarel·lo i la parellada. Cada una d’elles fent una funció precisa i emocionant. El joc és intentar fer-les nostres per sempre, com fan els francesos amb les seves, conèixer-les, perquè conèixer és estimar. Un altre dia parlarem d’altres escumosos del celler, que són Clàssic Penedès. Què és? Un vi escumós de qualitat, elaborat amb raïm ecològic només de DO Penedès i amb una criança mínima en ampolla de 15 mesos. No és poc. És molt.

L’escumós, l’alegre escumós d’avui, és un joc i una joia, un vi a descobrir amb un preu massa barat. Una barreja de cosines, una alegria per a un arròs, per a un pa amb tomàquet, què carai, per a un berenar profundament improvisat. Una festa sense més ni més, un joc sense guanyador, un color de palla que et porta al cel del Penedès. Com us plaurà.

Tens ganes de tastar-lo?

Si tens curiositat per tastar el vi recomanat, compra'l aquí o bé adquireix el pack de novembre amb un 15% de descompte.

Balma.
Conservar el vi

Tapats amb el seu mateix suro o amb un tap reutilitzable, els vins blancs i rosats aguantaran en bones condicions fins a tres dies; el vi negre es podrà beure durant una setmana. Compte amb els escumosos! En 24 hores perdran l’agulla. Un tap amb bomba de buit farà que les propietats de qualsevol vi es mantinguin més temps.

Patrocinat per:
stats