Aigua potable

Beus dos litres d'aigua al dia? Un nou estudi científic assegura que et passes de frenada

La investigació, publicada per la revista 'Science', alerta que la recomanació genèrica no té base científica

2 min
Beure sis o gots d'aigua al dia és una recomanació genèrica, que un nou estudi diu que no té base científica

Qui va dir que s’havia de beure dos o tres litres d’aigua al dia? Cada persona en necessita beure una quantitat diferent segons múltiples factors, com ara la complexió física. Un estudi publicat a la revista Science assegura que la recomanació genèrica és excessiva per a gran part de la població, a part que tampoc no es basa en cap estudi científic. Encara més, “molts dels científics ni tan sols sabem d’on prové aquesta afirmació”, ha dit Yosuke Yamada, de l’Institut Nacional d’Innovació Biomèdica, Salut i Nutrició al Japó, al diari The Guardian.

A casa nostra, el metge de medicina interna de l’Hospital Clínic Ramon Estruch afirma que la quantitat que cada persona necessita beure varia segons “l’edat, el sexe, el pes corporal, la composició corporal, l’activitat física que faci, la forma física i també les condicions ambientals on visqui” (l’altura, la latitud, la humitat i la temperatura també s’han de tenir en compte).

Segons Estruch, que també és professor a les facultats de Medicina, Infermeria i Farmàcia de la Universitat de Barcelona, l’estudi ha revelat una obvietat, però no per això s'ha de menystenir, “perquè està fet amb molta rigorositat, i ha analitzat un espectre gran de població de diferents països”. Per continuar, el metge subratlla que “l’aigua l’adquirim per aliments, a més de les begudes, així que no necessitem només beure’n en forma líquida”.

D'altra banda, sosté el metge de l'Hospital Clínic de Barcelona, “s’ha de filar prim amb la recomanació de beure una quantitat tan gran d’aigua en un moment de sequera com el que vivim actualment”. En aquest sentit, per al metge de l’Hospital Clínic de Barcelona l’estudi és molt interessant bàsicament per aquest aspecte, perquè sovint es parla de l’estalvi d’aigua grisa, la de l'ús domèstic, però no de la potable, la qual amb l'estat actual de sequera es creu que estaria garantida durant un any sencer. L'Agència Catalana de l'Aigua xifra en un 33% les reserves actuals a les conques internes dels embassaments (segons dades actualitzades del 25 de novembre).

Per acabar, la metge Susana Domínguez, especialitzada en nutrició, recorda que l’excés en la ingesta d’aigua podria fer que “l’estómac s’omplís més, i que la digestió pogués ser més complicada, però perquè això passés estaríem parlant de grans quantitats d’aigua líquida”. Per contra, beure’n durant els àpats és recomanable perquè ajuda la tasca digestiva (i no el contrari, com de vegades s’ha dit), i beure’n al matí, després d'hores sense beure'n, també, perquè cal que el cos recuperi l’aigua que ha consumit durant la nit.

stats