Què en faig del menjar que tenia a la nevera després de l’apagada?
Mai tastar-ho, revisar aliment per aliment, i davant del dubte, llençar-ho


BarcelonaEl primer consell que cal tenir present quan hi ha una apagada d’electricitat és que cal obrir el mínim (i si pot ser gens) la porta de la nevera i del congelador. Una altra cosa que es pot fer és agrupar el menjar, perquè es conservi fred més temps. Però per una qüestió de contaminació creuada és millor fer-ho només amb el que està envasat i posar-ho com més al fons de la nevera millor.
La temperatura de la nevera aguanta perfectament fins a quatre hores d'apagada. I la del congelador depèn de com estigués de ple. Unes 24 hores si estava mig ple, i fins a dos dies en cas que estigués molt carregat. Si passen més hores, caldrà intentar saber si la temperatura de la nevera ha pujat dels 15 graus. S’han de revisar un a un els aliments. La revisió ha de ser prèvia a la ingesta, mai s’ha de tastar el menjar per assegurar si és comestible. Caldrà veure si tenen la mateixa olor i color habituals. Si hi ha dubtes, més val llençar-ho.
Què sí i què no
La recomanació és que amb la carn, el peix i el marisc, és millor llençar-ho. Tot el que sigui cru. També en el cas dels ous. Amb la fruita sense tallar no hi hauria d’haver problema, es pot conservar. Si ja estava tallada, caldrà una revisió més exhaustiva i el més probable és que acabi a la brossa. El mateix procés amb la verdura. Les cremes de verdures i la verdura cuita també s’han de descartar. Els sucs que tinguéssim oberts, també van a la brossa. Si no ho estaven, es poden conservar. Salses encetades tipus maionesa o tàrtara, si la vostra nevera ha estat més de 8 h hores per sobre dels 10 graus s’han de llençar. Si la maionesa és casolana, cal llençar-la en qualsevol cas. Aquí també cal tenir molt present la contaminació creuada. Si algun aliment ha deixat anar algun tipus de suc i n’ha afectat un altre, aquell també s’ha de descartar.
Mostassa, quètxup, cogombrets... tots els envinagrats en general tenen més possibilitats d’estar en bon estat. Però la recomanació és consumir-los aviat perquè poden tenir una vida més curta. Formatges, mantega i margarina es poden salvar, però la llet més val que no, i amb el formatge tendre cal anar especialment amb compte.
Passem al congelador. El que cal mirar és si els aliments conserven aquells petits cristalls propis de la congelació. Els que no han deixat mai d’estar per sota dels 4 graus es podrien recongelar, però la seva qualitat en quedaria molt ressentida. Pa i brioixeria tipus magdalenes es pot salvar, també. Atenció que no portin cap crema o nata, en el cas dels pastissos. En general, el millor pronòstic és per a allò que podria estar fora de refrigeració. Si veiem que els cristalls comencen a desaparèixer, caldrà cuinar-ho tot si es vol salvar. Si els cristalls directament han desaparegut, en aquest cas no es podrà salvar el menjar i s’ha de llençar per seguretat alimentària.