Info/gràfica

On poso els ous? Guia pràctica per ordenar la nevera

Tenir aquest electrodomèstic endreçat permet allargar la vida dels aliments. Per distribuir-los, cal seguir algunes recomanacions de seguretat i tenir en compte que la temperatura varia entre les diferents zones.

nenen
Info/gràfica

Alguns consells per emmagatzemar correctament els aliments

La nevera ha d’estar

entre 1 i 4 graus.

D’aquesta manera, si hi ha

microorganismes, proliferaran

de manera més lenta.

És imprescindible protegir els aliments crus i els preparats amb embolcalls o dins de recipients per evitar la contaminació creuada.

A l’hora de guardar la compra es recomana posar a primera línia els productes amb data de caducitat més propera al venciment, per tal d’evitar que hi hagi aliments que caduquin dins de la nevera.

És important deixar espais entre els recipients per tal que el fred arribi ràpidament a l’aliment emmagatzemat

La nevera ha d’estar

entre 1 i 4 graus.

D’aquesta manera, si hi ha

microorganismes, proliferaran

de manera més lenta.

A l’hora de guardar la compra es recomana posar a primera línia els productes amb data de caducitat més propera al venciment, per tal d’evitar que hi hagi aliments que caduquin dins de la nevera.

És imprescindible protegir els aliments crus i els preparats amb embolcalls o dins de recipients per evitar la contaminació creuada.

És important deixar espais entre els recipients per tal que el fred arribi ràpidament a l’aliment emmagatzemat

La nevera ha d’estar

entre 1 i 4 graus.

D’aquesta manera, si hi ha

microorganismes, proliferaran

de manera més lenta.

A l’hora de guardar la compra es recomana posar a primera línia els productes amb data de caducitat més propera al venciment, per tal d’evitar que hi hagi aliments que caduquin dins de la nevera.

És imprescindible protegir els aliments crus i els preparats amb embolcalls o dins de recipients per evitar la contaminació creuada.

És important deixar espais entre els recipients per tal que el fred arribi ràpidament a l’aliment emmagatzemat

Com endreçar la nevera

1. Els prestatges superiors són menys freds. Són adequats per guardar-hi els aliments cuinats i envasats i les semiconserves. Els productes en llauna, un cop oberta, s’han de posar en un pot de vidre perquè la llauna amb el fred es rovella i pot contaminar els aliments.  

2. La part intermèdia és adequada per a iogurts, formatges i embotits. Tot i que sovint es col·loca l’ouera a la porta de la nevera, aquest no és el lloc adequat per guardar-hi els ous, ja que quan obrim el frigorífic aquesta part s’escalfa en entrar en contacte amb l’aire de la cuina, cosa que pot provocar un trencament de la cadena de fred. L’ideal seria deixar-los als prestatges baixos o intermedis, on hi ha menys oscil·lació de temperatura. 

3. El lloc ideal per a la fruita i la verdura és la part inferior de la nevera. Quan es tracta de peces senceres amb pell, és important evitar guardar les fruites i hortalisses en bosses de plàstic que no tinguin ventilació. Si ens queda un tros de verdura després de cuinar, la podem guardar dins un tupper i consumir-la al llarg dels dies o hores vinents. 

4. A la zona més freda, els calaixos inferiors, es recomana guardar-hi la carn, el peix i el marisc. S’aconsella conservar-los dins d’un recipient amb reixeta a la base perquè els líquids que desprenen no toquin l’aliment i produeixi mala olor. 

5. El congelador s’ha de mantenir a -18 graus. Com a norma general, es poden congelar la carn, el peix, el pa i les verdures. Si un producte ja ha estat congelat, només es pot tornar a congelar després d’haver-lo cuinat. Els productes han d’estar ben preservats i identificats amb la data de congelació. 

6. La porta és el lloc ideal per a begudes, melmelades i salses. 

Període de conservació a la nevera

5 aliments que és millor guardar al rebost

Aquests cinc productes és millor conservar-los lluny del frigorífic per consumir-los en el millor estat possible.

1.
PA

El més recomanable és guardar-lo a temperatura ambient, en una bossa de paper o embolicat en un drap de cuina, o bé congelar-lo.

pan
2.
XOCOLATA

Manteniu-la és en lloc fresc, entre 15 i 20 graus, lluny de la llum directa en el seu envàs original.

xoxo
3.
ALLS

El rebost sol ser un bon lloc per guardar-los, allunyats de les patates.

AAAA
4.
PLATANS

Refrigerar-los abans d'hora pot fer que quedin durs i sense gust, ja que n'alenteix el procés de maduració.

plata
5.
CAFÈ

El millor lloc per guardar cafè és un recipient hermètic en un lloc fresc i sec.

CFCFC
Infografia al paper de l’ARA Diumenge
FONT: Consultoria en seguretat alimentària SAIA i elaboració pròpia
stats