Normativa

El buit legal que permet que compris un oli de Jaén pensant que és català

La normativa sobre etiquetatge no obliga a posar la població de procedència ni de les olives ni de l'elaboració de l'oli

El buit legal de la normativa de l'oli d'oliva fa que no sapiguem la procedència exacta de l'elaboració

ReusA l’etiquetatge de les ampolles d’oli d’oliva no s'indica el nom de la població ni la zona ni la regió exacta de l'elaboració del suc d’olives amb què cuinem i amanim el menjar. Per contra, sí que s'hi especifica si és un producte fet a l’estat espanyol, a la Unió Europea o a fora. Què vol dir, doncs, l’adreça que llegim a les etiquetes –sovint sempre n'hi ha una al contraetiquetatge– al costat del nom de la marca? Doncs correspon a la raó social de l’empresa que el comercialitza, que pot haver envasat allà mateix oli comprat fora de Catalunya. Aquest fet és el que pot induir el consumidor a pensar que si l'adreça d'una ampolla és catalana implica forçosament que el que està comprant és oli fet a casa nostra, quan pot haver estat fet a l'altre extrem de l'Estat, per exemple a Jaén, que és la primera productora mundial d'oli d'oliva. Aquesta manera d’actuar, que pot interpretar-se com una trampa, és del tot legal i està permesa per la normativa del sector.

Prestatgeries d'olis d'oliva en un supermercat

“Per abastir el mercat català no n’hi hauria prou amb l’oli d’oliva que produïm; no som autosuficients", avisa des de Reus el director del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya (DARP), Xavier Vicens, amb les previsions de l'any a la mà. "Catalunya produeix entre el 3% i el 5% de l’oli de l’Estat, segons l’any, i probablement aquest any ens acostem més al 3%”, continua. Per la seva banda, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, assenyala quin és l’únic criteri perquè el consumidor s’asseguri que està comprant un oli fet a Catalunya: “Comprar-lo amb el certificat de la denominació d’origen protegida”. Si no és així, si l’ampolla d’oli d’oliva no té la certificació de cap de les cinc certificacions de proximitat, “aleshores el més probable és que sigui un oli de fora”, relata Gòdia.

La traçabilitat de l'empresa

Una altra manera de conèixer la procedència de l'oli d'oliva és "comprovar la traçabilitat de l'empresa", subratlla la responsable d’Inspecció i Control Agroalimentari del departament d’Agricultura, Núria Rey. Una via per conèixer aquesta traçabilitat és la pàgina web de l'empresa. Si el consumidor no ho comprova, si no ho investiga, amb el reglament europeu a la mà, "no sabrem d’on són les olives ni on s’ha fet l’oli que comprem, perquè l’únic que llegirem a l’etiqueta és que l’oli d’oliva ha estat fet a l’estat espanyol”, apunta.

A Jaén, productors d’oli d’oliva verge extra que prefereixen mantenir-se en l’anonimat confirmen que elaboren i venen els olis a empreses catalanes. Es tracta de marques molt conegudes, amb molta presència a les lleixes de tots els supermercats, i també d’altres amb molt de prestigi, que estan ben distribuïdes a l’hostaleria. Aquestes marques tenen la raó social en poblacions concretes de Catalunya com ara Tàrrega o Tortosa. Podria considerar-se una trampa, però no ho és perquè la normativa ho permet. De fet, està tan permès que, a Jaén, els productors poden comprar olives a Ciudad Real (una zona amb bona producció d'olives), premsar-les a Andalusia i després enviar l'oli en cisternes cap a marques catalanes, que l'envasen i el posen a la venda a Catalunya. I també podria passar al revés, si fos el cas. Les olives i l'oli de l'Estat es pot distribuir per tot el territori, amb l'única obligació legal de marcar a l'etiqueta que és producte espanyol.

Per acabar, el director del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya (DARP), Xavier Vicens, assenyala la qualitat dels olis d’oliva produïts a Catalunya, de totes les varietats. “Curiosament, en el primer concurs d’olis de Catalunya, un oli fet amb la varietat picual, que és una de les varietats amb tradició a Andalusia, que també es cultiva a casa nostra, va quedar en segona posició”, diu. Les xifres de quantitat de producció dels olis d’Andalusia són indiscutibles, però la qualitat dels olis produïts a Catalunya és equiparable. L'únic que falta és que la normativa exigeixi transparència perquè el consumidor sàpiga on està fet l'oli d'oliva que compra.

stats