Aquests són els 10 millors olis extra verges de Catalunya, premiats per primera vegada en un concurs únic
Els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra han tingut lloc a la Fatarella (Terra Alta) i han donat guardons a un total de 83 olis
La FatarellaDes d’avui ja es poden comprar els deu millors olis extra verge de Catalunya. Són les Finques (de l’Olivera); Cal Portalé Picual; Mas Curró Extra i Mas Curró (tots dos d’Agrícola Mas Curró); Fontclara Arbequina; Padrí (Josep Maria Catà Català); Janiroc arbequina; Ella, de l’Adam; Janiroc Koroneiki, i Baronia de Cabacés. En el primer concurs nacional, impulsat per la conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la primera Nit de l’Oli Verge Extra, un total de vuitanta-tres olis extra verge han aconseguit un premi, perquè els olis també concursaven en més categories: els olis de grans productors; de petits productors; de producció ecològica; monovarietals; amb varietats recuperades; millor maridatge, i, per acabar, millor packaging.
A la Fatarella (Terra Alta), l’ambient era de gala i es respirava l’emoció de les primeres vegades. Els productors que hi concursaven arribaven de tot el país, de les cinc denominacions d’origen catalanes protegides (DOP), i hi podien veure exposats els seus olis. Hi havia nervis, malgrat que en el primer concurs nacional d’olis d’oliva hi havia moltes probabilitats de sortir-ne triomfador: hi concursaven cent trenta-dues ampolles d’oli d’oliva extra verge, i es repartien vuitanta-tres premis. “Hem volgut destacar la qualitat en moltes categories, perquè és la manera com valorem els olis d’oliva extra verge”, afirmava Xavier Vicens, director del panell de tast oficial d’olis verges d’oliva de Catalunya, que una setmana abans de la revelació del veredicte mostrava a Reus, a la seu del panell de tast, com treballava el jurat. Un jurat, cal dir-ho, format per experts internacionals (Grècia, Itàlia, Jaén i Còrdova), a més de locals. Justament el membre del jurat de Còrdova feia una crida perquè els preus de l’oli d’oliva verge extra no caiguin en picat, com des de l’estiu s’ha previst que podria passar.
La gala començava amb un discurs, enregistrat, del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, que afirmava que “els olis catalans són molt bons”, i que el primer concurs està dins del pla d’impulsar els olis d’oliva elaborats al nostre país. Tot seguit continuava amb la presentació del jurat, i de l’anunci que el febrer vinent es publicarà una guia en què es podran consultar tots els olis premiats a la gala, que es van classificar en set grans categories: grans productors; petits productors; de producció ecològica; monovarietals; amb varietats recuperades, i millor maridatge, combinació culinària i versatilitat. I, finalment, es van fer saber els deu olis premiats, que a partir d’avui són els millors de Catalunya.