Preus

Baixada de preus en picat: l'oli d'oliva el comprarem a 4 euros el litre a partir de la tardor

A Catalunya, però, les oliveres no recuperen la producció i la collita es preveu minsa, afirmen les DOP Garrigues i Empordà

3 min
A Andalusia, la producció de les oliveres s'ha recuperat gairebé com un any sense sequera

Els productors d'oli d'oliva a Andalusia estan eufòrics. És el sentiment que domina quan pensen en la propera collita d'oliva, que començarà a la tardor, que preveuen molt bona i que provocarà que el preu del litre de l'oli d'oliva caigui en picat fins als quatre euros. Les pluges abundants del mes de febrer i sobretot de Setmana Santa, que van enterbolir i impedir que sortissin les processons, van afavorir les oliveres en el moment just que brotaven, de manera que les oliveres han pogut donar fruit i inflar-lo. Per contra, a Catalunya, els presidents de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, i de la DOP Empordà, Simon Casanovas, afirmen que a casa nostra la sequera ha continuat en les zones productores d'oli d'oliva, i les collites continuaran en la línia de l'any passat: minsa.

Collita del jardí varietal d'oliveres de Clos Pons de Lleida.

"Va ploure al mes de febrer, però sobretot van ser molt bones les pluges de març", afirma Paco González, productor d'Olis Guadalimar, a Jaén (Andalusia), que afegeix que enguany "no serà tampoc un any com els que teníem abans de la sequera, perquè el resum de l'any tampoc no serà un any hidrològic molt bo". Per entendre-ho, el productor de Jaén compara les xifres d'un any i l'altre: "L'any passat hi va haver una collita de 851.000 litres; l'anterior, de 660.000 litres, i aquest any la meva previsió és d'1.500.000 litres". Així doncs, l'augment de preus de l'any passat es va produir pel fet que, durant dos anys seguits, la producció d'oli d'oliva va ser petita, "fet que no havia passat mai, perquè d'un any per l'altre, l'olivera sempre s'havia recuperat". Com que hi havia escassetat de producció, va augmentar el preu fins als 10 euros.

Ampolles velles versus noves

A partir d'aquesta tardor, especialment del novembre, quan arribin al mercat les noves ampolles de producció de l'oli d'oliva el preu baixarà en picat, i oscil·larà entre els 4 i 4,50 i potser 5. "Les ampolles que pertanyin a la collita del 2023 encara es vendran a preu superior, però tan bon punt s'acabin, totes les de la nova collita tindran el preu inferior", assenyala Paco González.

Per contra, a Catalunya, els directors de les denominacions d'origen protegides Garrigues i Empordà coincideixen a afirmar que aquí la sequera continua provocant estralls en les oliveres, que no recuperaran la producció respecte de l'any anterior. "És cert que ha plogut a la primavera, però no a les Garrigues ni en general a Lleida ni a Tarragona", afirma Enric Dalmau, de la DOP Garrigues. Tant és així, que la flor de l'olivera, a la primavera, va caure a terra un cop florida per la falta d'aigua. "Nosaltres diem que «es va cremar l'oliva», en el sentit que va caure la flor", diu Dalmau, que afegeix que en algunes zones de les Garrigues i Lleida hi ha zones de reg per a les oliveres, "però suposen un 20% de la producció", és a dir una part petita. Dalmau també comenta que "els preus de l'oli d'oliva no els marca Catalunya, que és una zona productora petita respecte d'Andalusia". Per continuar, a la DOP Empordà, Simon Casanovas relata que les oliveres de Catalunya són l'altra cara de la moneda de les d'Andalusia. A l'Empordà tampoc no es recuperarà la producció, i les previsions estan molt lluny de ser optimistes ni alegres, tal com estan a Andalusia.

La recuperació del consumidor

Per acabar, el productor d'Olis Guadalimar de Jaén, Paco González, exposa la incertesa que comparteixen en general els productors d'oli d'oliva al sud de l'Estat. "Durant aquest any hem perdut consumidors, que han buscat altres alternatives per no recórrer als 10 euros de l'oli d'oliva, per això ens preguntem quin percentatge tornarà a comprar de nou l'oli d'oliva", diu. I la pregunta la basa en el fet que tant la indústria alimentària com també a la llar han buscat opcions econòmiques. "És una pregunta que ens fem, perquè ara necessitarem recuperar aquest consumidor que sabem que hem perdut, mentre que el de l'exportació s'ha mantingut durant tot l'any", conclou.

stats