Obertures

El rei de les croquetes obrirà una hamburgueseria i un establiment de postres a Vic

Nandu Jubany també inaugurarà els espais gastronòmics de l'Hotel Miramar de Barcelona

El cuiner Nandu Jubany, amb les croquetes que elabora al restaurant Pur del passatge de la Concepció de Barcelona
4 min

"La gent d'Osona em demanava que obrís un restaurant a Vic, i el 18 de juny, si tot va bé, n'obrirem dos a la plaça Major", afirma el cuiner Nandu Jubany, que explica que estaran situats just davant del Merma, l'escultura que és una referència per a tots els vigatans perquè és un lloc de trobada habitual, i portaran per nom Vacanal i Vacanal Dolça. Es tractarà d'una hamburgueseria, on l'hamburguesa més cara costarà 15 euros, i un altre establiment dedicat a les postres. "No és una gelateria, ben bé, perquè seran postres, com ara una tatin de poma de Girona o un babà al rom, que acabarem amb gelats, de vuit varietats diferents", assenyala Jubany. L'objectiu amb què treballa el cuiner és que aquests dos locals es converteixin en referents dels següents que voldrà obrir a altres ciutats, com ara Girona, Bellaterra i alguna població andorrana. A més, la setmana vinent, a l'Hotel Miramar de Barcelona, el segell Nandu Jubany es trobarà als espais gastronòmics: no als restaurants, sinó als altres espais de l'hotel on també es pot menjar i beure. L'Hotel Miramar de Barcelona es convertirà en el segon hotel de la capital catalana on treballa com a cuiner: el primer va ser l'Hotel Majestic, de la família Soldevila, al passeig de Gràcia.

Nandu Jubany.

Així doncs, davant de les carnisseries Solà i Can Vilada, el cuiner obrirà la seva primera hamburgueseria, que ja posarà a prova aquesta mateixa setmana en el pròxim Tast a la Rambla, el festival gastronòmic que comença dijous, 8 de maig, a la plaça Catalunya. "Acabem de matar vedells per preparar 3.000 hamburgueses, que són les que cuinarem al Tast de la Rambla", explica el xef, que comenta que el format ambulant, food truck, l'estendrà a més festivals. "Per al Primavera Sound, amb Estrella Damm, també hi serem". Així aniran fent amb un projecte ramader que va començar fa quatre anys, quan en Nandu va oferir al seu amic Santi Tona que s'establís a uns terrenys de la seva propietat, situats a Vilanova de Sau, en plenes Guilleries. "Jo no hi tenia res, i al meu amic l'havien fet fora, així que vam començar així: jo li oferia les terres, ell hi portava els animals". La raça de vaques i vedells amb què van començar va ser la llemosina, que aviat van creuar amb Angus, i és així que com aquest any han volgut fer un pas endavant per rendibilitzar tota la inversió que han fet aquests anys i perquè el pagès es pugui guanyar la vida, que és el que en Nandu repeteix una vegada i una altra.

Sobre les hamburgueses en concret, Jubany explica que n'hi haurà per a tots els gustos, incloses les veganes. "A més, instal·larem vídeos explicatius per ensenyar d'on prové la carn i la resta d'ingredients que farem servir", diu. El cas és que el cuiner aposta per la traçabilitat i la transparència dels productes, perquè farà hamburgueses, sí, però amb productes de proximitat, i "amb uns pans, salses i acompanyaments que també seran tots fets per nosaltres, de principi a fi". Entre els acompanyaments que destaca, a part de les patates fregides, Jubany diu que també tindrà una tempura de poma, que és una recepta de la seva àvia i la seva tieta, i que seran una bona alternativa per a qui no vulgui patates fregides. Per descomptat, no faltaran les croquetes, el gran reclam de la seva marca. I tot plegat a la plaça Major de Vic, perquè si tothom li deia que obrís un restaurant a Vic, ho farà al rovell de l'ou. I un apunt sobre els noms: Vacanal és una paraula inventada, una barreja entre vaca i bacanal, que ells han creat amb un diccionari propi per referir-se a les vaques que crien i al gran festival gastronòmic que es podrà gaudir als restaurants.

Postres acabades amb gelat

Per continuar, a l'establiment del costat, connectat amb l'hamburgueseria i que hi compartirà terrassa, hi haurà les postres. Les més emblemàtiques, les que s'han alçat com a referents de la cuina de Nandu Jubany, com ara les galetes gegants de formatge, que tant es poden menjar senceres com partides per la meitat. I també moltes altres. Totes es podran acabar amb gelats. "I tot es podrà comprar per emportar a casa, perquè a l'hamburgueseria hi ha una capacitat per a trenta persones", explica Jubany, que afegeix que quan obri els següents establiments a altres ciutats, les dues ofertes estaran juntes, al mateix lloc. "És aquí, a Vic, on hi haurà dos establiments; units, però dos establiments".

L'hivern passat, Nandu Jubany va estrenar un espai nou a Andorra, de nom Piolet, situat a les pistes d'esquí de Grau Roig i que permet tant als esquiadors com als que no esquien agafar forces menjant escudelles i pizzes, com les que elabora a la seva pizzeria de Formentera, situada davant del port. Jubany és un lluitador incansable, que ha aconseguit que receptes tan estimades com les croquetes arribin a tot arreu del país i també del món. Amb un obrador situat a Taradell, les seves croquetes es venen al Regne Unit i també als Estats Units, tot i que en aquests països són diferents de les de Catalunya, perquè són de paella i xoriço. Per acabar, el 4 de juny Nandu Jubany també preveu inaugurar l'oferta gastronòmica del nou Hotel Hincha, en aquest cas a Sotogrande, a Cadis.

stats