El que mengen i el que detesten els tres cuiners del millor restaurant del món

El formatge blau, els menuts i les espardenyes crues, entre els tres aliments que no toleren els xefs del Disfrutar Barcelona

2 min
Mateu Casañas, Eduard Xatruch i Oriol Castro, xefs i propietaris del restaurant Disfrutar.

BarcelonaTenen preferències alimentàries semblants i també algunes de diferents, i els tres cuiners coincideixen en dir que, al voltant d'una taula parada de menjar, es creen vincles. "Si no fos així, no hauríem triat els noms que vam triar per als nostres restaurants: Compartir, primer, i Disfrutar, després", explica Mateu Casañas i confirmen Eduard Xatruch i Oriol Castro. Menjant a taula s'obren vies de conversa, s'arriba a acords i, sobretot, es gaudeix, afirmen.

1.
Oriol Castro
Oriol Castro.
  • Què detesta? Li agraden tots els plats, però no va poder suportar-ne un que li van oferir en un viatge a Corea. Era una espardenya, crua, que li havien tallat en rodelles i que, quan la va voler mossegar, era dura, molt dura. La textura li va fer rebutjar continuar menjant-la. “La textura mòrbida que tant agrada a Corea la respecto, però jo no vaig poder amb l’espardenya crua”, afirma.
  • Quin és el plat que fa festa a casa seva? Els calamars amb pèsols, la sípia i la vedella amb suc, els caragols a la llauna i el fricandó. Amb el pare, Jaume Castro, pesca el peix amb la seva barca; amb la mare, Montserrat Forns, cuina els plats que esmenta.
  • Quins són els seus restaurants preferits? De Sitges, on viu, El Pou, La Nansa, El Cable o la Seu (la penya barcelonista). De Catalunya, Els Casals, on va amb la família dos cops a l’any, a l’hivern i a l’estiu.
2.
Mateu Casañas
Mateu Casañas.
  • Què detesta? Els menuts, però tampoc no és que no els suporti sinó que l'atreuen poc. Malgrat això, recorda que quan era petit menjava ronyons, fetges i turmes (en castellà, criadillas).
  • Quin menjar fa festa a casa seva? La vinculació amb la seva població natal, Roses, on els pares tenen un restaurant, el Si Us Plau al passeig Marítim, fa que els seus plats preferits siguin els mar i muntanya, com ara el pollastre amb gambes. També l’arròs negre, que cuina amb ceba caramel·litzada sense tinta, amb costelló i salsitxes ben rostides.
  • Quins són els seus restaurants preferits? De Roses, els que cuinen peix i marisc a la planxa, que assegura que n’hi ha força que ho saben fer molt bé. ¿Els seus ingredients preferits quan menja a Roses? El gall de Sant Pere amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i les gambes, de Roses, esclar.
3.
Eduard Xatruch
Eduard Xatruch.
  • Què detesta? Les serps i les tortugues, que explica que n'hi han ofert per menjar en alguns països. I de casa nostra, el formatge blau, que valora pel seu valor gastronòmic però que ni el compra ni el tasta a casa seva. No tolera l’olor intensa que desprèn, i no la tolera des de petit malgrat que a casa seva eren molt formatgers. Això sí, si va a un restaurant i n’hi ha al plat, no el rebutja.
  • Quins són els plats que fan festa a casa seva? El fricandó amb llagostins, la sarsuela, les patates sense pelar amb salsa de tomàquet escalivat, el rostit de pollastre, els suquets, els arrossos i els fideus. A casa de la mare és ella qui cuina, llevat dels arrossos i els fideus, dels quals només fa la marca i ell els acaba.
  • Quins són els seus restaurants preferits? L’Esportell del Bou, a Picamoixons, que compta a la sala amb la seva cunyada, i el restaurant 7 Portes, del qual té molt bon record d’un aniversari de les filles que hi va celebrar. 
stats