El rànquing 50 Best corona el Disfrutar com a millor restaurant del món

És el tercer establiment català a aconseguir-ho després d'El Bulli i El Celler de Can Roca

5 min

BarcelonaEl Disfrutar ja és el millor restaurant del món. Així ho han decidit els vots de 1.080 persones expertes en restauració, que l'han situat en el número 1 del món en el rànquing The World’s 50 Best Restaurants 2024. Des que els tres cuiners del restaurant –Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas– van rebre la tercera estrella Michelin, al novembre a Barcelona, es va instal·lar la creença que aquest havia de ser el seu any. I així ha estat. "Ha sigut un moment màgic, no ens ho esperàvem", ha dit Oriol Castro, visiblement emocionat i nerviós. Xatruch ha reivindicat la gastronomia de la nostra terra, l'equip del restaurant i la família, que pateix també el sacrifici de tot el temps "que no han estat a casa". Mateu Casañas ha recordat "que a través d'aquest ofici es fan felices moltes persones" i que ells són "feliços d'entomar el repte".

L'instant en què el Disfrutar s'ha convertit en el millor restaurant del món.
L'equip del Disfrutar brindant per la nominació.

En una gala celebrada a Las Vegas davant de 1.200 persones aquesta matinada, hora catalana, la tradicional llista ha anat anunciant els que consideren que són els millors 50 restaurants del món en ordre decreixent. Per seguir la gala tots els treballadors del Disfrutar s'han reunit al restaurant per poder veure plegats com s'assolia el lloc al capdamunt de la llista. Els nervis han estat presents durant tota la gala, i han acabat esclatant en un crit de joia i una pinya de tot l'equip. Només ells saben el que els ha costat arribar fins aquí. En un moment de la cerimònia, al Disfrutar hi ha aparegut una figura d'un ocell en una capsa. Han explicat que aquesta figura és al local des d'abans que s'hi instal·lés el Disfrutar, i el consideren un més de l'equip. L'animaló, que és més simpàtic que bonic, ha portat la sort desitjada.

Nil Dulcet ha estat seguint la gala des del Disfrutar. El xef del Compartir Barcelona va ser sis anys el cap de cuina del restaurant. Emocionat, ha reconegut que encara ho estava assimilant i que ha passat tot molt ràpid: “Sembla impossible”, ha dit. Però és que ahir precisament va parlar amb els tres cuiners i li deien això, que era impossible. “S’ho mereixen més que ningú. Per esforç, sacrifici, treball i bones persones”, afirmava Dulcet. Per la seva banda, Vicente Lara, que hi és des del primer dia i és el cap de sala, ha dit que aquest guardó “ha vingut com una sorpresa” i que se’l prenen com una “recompensa a la feina” i els esperona “a tenir més ganes de treballar i millorar”. Finalment, Paco Lara, que hi va entrar de becari fa sis anys i avui és el cap de cuina, ha volgut ressaltar la humiliat i la bona energia dels seus caps. I ha enviat un missatge de tranquil·litat a Las Vegas: “Avui el servei es farà igual de bé que ahir i que demà”.

Deixebles d'El Bulli, els tres cuiners celebren enguany 10 anys de l'obertura del seu restaurant del carrer Villarroel. Precisament, El Bulli va ser el primer restaurant català a aconseguir el primer lloc d'aquesta llista. I ho va fer en cinc ocasions: el 2002, el 2006, el 2007, el 2008 i el 2009. El segon restaurant català a aconseguir-ho va ser El Celler de Can Roca, que ho va ser el 2013 i el 2015. A partir de llavors va passar a formar part de la categoria The Best of the Best,i per tant ja no participa en el rànquing i surt indemne de les seves oscil·lacions. Joan Roca, de fet, ha tingut una petita intervenció a la gala entregant un dels premis individuals, l'Hospitality Award, al restaurant parisenc Plénitud.

Completen el podi de la preuada llista l'Asador Etxebarri, que puja del quart al segon lloc, i que es manté com un dels restaurants més difícils de reservar del món. El tercer lloc ha estat per al parisenc Table by Bruno Verjus, que era a la desena posició.

En l'apartat decepcions, Dabiz Muñoz i el seu restaurant madrileny DiverXo baixa una posició, del tercer al quart lloc. Aquesta no és una mala posició, però cal tenir present que l'any passat el cuiner aspirava al número u. D'altra banda, la posició del restaurant de Copenhaguen Alchemist era una de les grans incògnites i una de les sorpreses. La rumorologia ubicava el restaurant danès de Rasmus Munk com un possible competidor del Disfrutar. Al final s'ha hagut de conformar amb la vuitena posició, cosa que implica un descens des de la cinquena posició de l'any passat.

Si continuem garbellant la llista dels 50 millors restaurants hi trobem altres restaurants propers: Quique Dacosta i el seu restaurant de Dénia, que puja del número 20 al 14, i el número 28 per al restaurant de Getaria Elkano, que baixat des de la posició 22.

L'ocell que és l'amulet del Disfrutar.
L'equip del Disfrutar connectant amb els tres cuiners.

Visca Las Vegas

La gala s'ha celebrat a l'Encore Theatre, ubicat dins l'hotel-casino Wynn Las Vegas. En aquest teatre s'hi sol programar entreteniment per als visitants de la ciutat de Nevada: noms com Duran Duran, Lionel Richie i Jay Leno han passat recentment pel recinte. La vinculació de l'espai i la ciutat amb la gastronomia no és evident, però per organitzar aquests esdeveniments cal una infraestructura i un suport econòmic que justifiquen la tria. L'any passat la gala es va celebrar a València.

Si tornem a la llista i fem un cop d'ull a la versió ampliada, la que va del 51 al 100, cal destacar l'escalada del restaurant Enigma, d'Albert Adrià. Del número 82 de l'any passat passa al 59. Sembla que els votants de la llista han aplaudit el gir del restaurant a l'hora d'abandonar la carta i tornar al menú degustació. A la llista ampliada no hi trobem cap altre català. En l'àmbit espanyol hi ha, des del Puerto de Santa María, el restaurant Aponiente, d'Ángel León, que se situa en el número 72 (l'any passat era el 64). Per acabar, cal destacar la gran patacada del restaurant basc Mugaritz, d'Andoni Luis Aduriz, que baixa de la 31a posició al número 81. La descripció que en fa la mateixa llista deixa força clars els motius d'aquest descens, i és que la proposta no convenç a tothom: "És cada cop més experimental i provocador. Presenta un univers culinari apassionant, de vegades fosc, sempre inesperat. Les regles convencionals de la gastronomia es deixen de banda per donar pas a una alimentació sense límits", exposa el rànquing.

stats