Obertura

Cuina catalana ben feta i a preus populars: així són els tres nous restaurants al bell mig de Barcelona del cuiner Rafuel

Vol compensar l’oferta gastronòmica adotzenada de les zones de més afluència turística de la Ciutat Comtal

4 min
El cuiner, fotografiat a la cuina particular de casa seva

BarcelonaEl cuiner Rafa Antonín, conegut pel seu compte d’Instagram Rafuel, acaba d’obrir dos restaurants al bell mig de Barcelona, de nom Casa Rafuel, situats al carrer Còrsega, entre el Palau Robert i la rambla de Catalunya. N'enllesteix un de tercer, situat al carrer Madrazo, 119, que es dirà La Taronja de Barcelona, i que diu que serà "un bar de tota la vida, amb truites i entrepans especialment". És una inversió cabdal per a l'home que un dia va decidir fer jubilació activa quan es va retirar de l'empresa on havia treballat tota la vida per dedicar-se a cuinar després de l'èxit que li va suposar que la seva filla Virgínia Antonín li obrís el compte d'Instagram.

Un dels espais del restaurant situat al carrer de Còrsega.

Tot plegat ho fa amb un únic objectiu: el de difondre la bona cuina i especialment els plats de cuina catalana. “Diem que no hi ha manera de trobar cuina catalana a Barcelona, i encara menys si és a preu econòmic, però ningú no hi fa res, només ens queixem; per això m’ho he proposat, perquè cal actuar per difondre-la”, explica Rafuel, amb què és conegut a la xarxa social Instagram però també entre els seus amics, perquè el nom és una barreja creativa de dos mots, Rafel i fuel, àmbit al qual es va dedicar professionalment.

Els dos primers restaurants

Els dos primers restaurants oberts són els que estan situats al carrer de Còrsega, que comparteixen terrassa, de capacitat per a trenta persones, malgrat que no estan situats paret per paret, però la bona distribució dels locals ho permet. Enmig, els separa una porteria d'un edifici i la botiga mítica Piera. Però el local del xamfrà de rambla de Catalunya té porta a Còrsega, i d'aquí que la terrassa hi sigui en aquest carrer, i s'acabi ajuntant amb la de l'altre restaurant. De moment, un dels dos locals té les obres acabades, però l'altre no. "Tot és molt nou; hem obert fa molt poc, a l'agost, i volem reformar tot l'interior perquè tinguin semblança", explica Rafuel.

El distintiu blau destaca als locals situats al carrer que comunica el Palau Robert amb rambla de Catalunya.

A les cartes dels dos locals, compartides, hi ha entrepans freds i calents, biquinis, pinxos de truita, platets i postres. Fora de la carta, hi ha suggeriments, com ara fideuà, que és el que plat que oferien en dilluns. Cada dia n'hi haurà un de diferent. Els preus oscil·len entre els tres euros, el més econòmic, que correspon als dolços, i els 11,50 €, que és el plat més car de tota la carta: es tracta de la cua de bou al forn amb verdures. “És una carta provisional, que anirem ampliant a mesura que anem fent temps perquè just acabem d’obrir”, diu Rafuel, que afegeix que la idea amb què treballa també és la de fer arrossos. Les cartes estan escrites en català i en castellà, i malgrat que a les pissarres exteriors d'un dels locals només hi ha els plats escrits en castellà, quan tinguin les obres acabades, ho faran en català, asseguren.

L'interior del restaurant Casa Rafuel del xamfrà de rambla de Catalunya.

El fet que ara hi hagi una oferta àmplia d’entrepans freds i calents també es deu als horaris amb què treballen, extensos, i que abracen esmorzars, dinars i berenars fins a les 20 h del vespre. "Obrim des de les vuit del matí, així que oferim esmorzars per als qui vulguin menjar un bon entrepà de vedella, de ventresca de tonyina o de pernil ibèric", per dir alguns dels exemples d'entrepans. També n'hi ha d'altres, com el de llom i formatge.

I quan arriba l’hora de dinar, els platets, molts dels quals ha explicat en el seu compte. No hi falten les braves (3,50 €), l’amanida russa (3,50 €), l’amanida de tomàquet amb bacallà i anxoves (7,00 €), les mandonguilles (7,00 €) o el rap (8,50 €), per esmentar-ne alguns.

Les postres també mereixen un bon paràgraf perquè Rafuel aposta pels croissants de la pastisseria Sacha, de diferents varietats i gustos; les ensaïmades de la mateixa pastisseria, els biquinis de Nutella i els pastissos casolans. “Aquesta oferta és amb la que hem començat els dos locals, un dels quals encara està en obres per dins; l’altre està tot enllestit”, diu Rafuel. Al carrer Madrazo, a finals de setembre, té previst obrir el tercer. I tot amb la mateixa idea, que repeteix una vegada i una altra: “Hem de demostrar que a Barcelona es menja molt bé, que la nostra cuina és boníssima”.

El cuiner Rafuel participarà en el Festí Fest del diari ARA

El cuiner popular d'Instagram Rafuel serà l'encarregat de fer els showcookings en el Festí Fest del diari ARA, que tindrà lloc el dissabte 14 i el diumenge 15 de setembre entre les 15.30 i les 16.30 h a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona (c. Rosselló, 515). El xef prepararà elaboracions davant del públic assistent, que prèviament s'haurà inscrit als tallers, i podran fer-ne un tast mentre li pregunten dubtes sobre les receptes o sobre altres qüestions relacionades amb gastronomia. Rafuel és col·laborador del diari ARA, on ha explicat algunes de les seves millors receptes:

  • Espaguetis amb salsa puttanesca. Consulteu-ne la recepta aquí.
  • Ous al plat amb salsa puttanesca. Consulteu-la aquí.
stats