Christian Escribà: "Vam haver de tancar la botiga de la Rambla perquè ens hi entraven pols i soroll i cap client"
La reforma del tram entre el Liceu i la Boqueria va fer que el pastisser Christian Escribà abaixés la persiana a l'estiu sota el concepte "vacances"
BarcelonaEl pastisser Christian Escribà tornarà a obrir la pastisseria Escribà de la Rambla, coneguda com a Antiga Casa Figueras, a mitjans del mes vinent per encarar la campanya de Nadal. A l’estiu va decidir abaixar la persiana i posar-hi un rètol de “Tancat per vacances” perquè fins llavors les obres a la Rambla al tram entre el Liceu i la Boqueria feien que només "pols i soroll, i cap client". El tancament li ha comportat pèrdues econòmiques, esclar, i també l’acomiadament de cinc persones de les set que hi tenia contractades. Malgrat això, el pastisser afirma que l’Ajuntament els ha informat en tot moment de l’estat de les obres (hi han trobat restes de muralles), els ha donat nova data d’acabament –ja s'hauria d'haver produït i al final serà el mes vinent– i els han assegurat que, un cop acabades, hi haurà un replantejament de l’espai, que els han comentat que serà més cultural.
La botiga situada a la Rambla és la segona de la marca Escribà. La va obrir Christian Escribà el 1986 quan tenia vint-i-cinc anys mentre el seu pare treballava a la de Gran Via de les Corts Catalanes. És un espai de vuitanta metres quadrats, amb mosaics modernistes a l’interior i amb llicència de terrassa per a cinc taules, situades al carrer de la Petxina, i que eren com un oasi de pau entre el bullici de la Rambla i l’entrada a la Boqueria. Justament, per a la reobertura el pastisser es planteja no obrir la terrassa, perquè la idea és només tenir a la venda productes de Nadal –panettones, torrons, neules– amb un dependent al matí i un altre a la tarda. "Farem proves de com va amb aquesta proposta, i a la llarga tinc una altra idea per transformar la botiga i convertir-la en una pilot d’un projecte nou", explica el pastisser, que confessa que sap que el tancament de la botiga a la Rambla ha fet que molts pensessin que no la tornaria a obrir mai més. "Per això hi vaig posar el rètol de «Tancat per vacances», però certament han estat unes vacances llargues, perquè van començar al juliol i s'allargaran fins al mes vinent, el novembre". El pare de Christian Escribà, Antoni Escribà, havia arribat a posar rètols que deien «Obrirem quan puguem» quan havia viscut una situació d’aquest tipus, en què les obres o altres impediments els obligaven a tenir tancades les pastisseries més temps del que volien.
Repensar els comerços de la Rambla
Sigui com sigui, el pastisser, que assenyala que l’Ajuntament de Barcelona en tot moment els ha donat tota la informació, opina que, amb les obres de la Rambla, "caldria revisar els comerços que hi ha per buscar-ne uns que siguin de més envergadura". "Quina oferta hi ha? Com és de diferent respecte a la que hi ha a la rambla de Catalunya?", es pregunta.
Per continuar, un cop hagi acabat la campanya de Nadal, el pastisser afirma que tornarà a tancar la botiga perquè, acabades les obres de la Rambla, començaran les de l'edifici on està situada la botiga. "Hi teníem una bastida que ja havia fet que els clients no hi entressin, perquè el comerç quedava amagat; la van haver de treure quan van començar les obres de la Rambla i, per tant, es van aturar les reformes de l'edifici". Amb les reformes de l'immoble, també es milloraran –concretament es poliran– els mosaics modernistes de l'interior de la botiga, que són patrimoni artístic de la ciutat. "Tot ho farem perquè al final sigui bonic; i si no, fixem-nos en com de bé ha quedat el carrer Consell de Cent després de totes les obres", opina el pastisser.
Tot plegat, Escribà ho explica amb tranquil·litat perquè durant els 120 anys que està a punt de complir la marca Escribà n’han vist "de tots colors". No només per la pandèmia. El 2008 també van viure una època complicada en què en vint-i-quatre hores van estar a punt de fer suspensió de pagaments, però ho va poder aturar tot a l'últim moment. "En 120 anys hem viscut moltes històries difícils, i has de saber aguantar i gestionar-ho; també aprens a no tirar més petards dels que tens, per no viure mai una situació que t’agafi amb el peu canviat", analitza el pastisser, que afegeix que en aquests moments ho està escrivint tot per a un llibre que publicarà per a Planeta Gastro. El llibre recollirà la història dels 120 anys de la casa Escribà, amb comerços a la Gran Via de les Corts Catalanes i la Rambla de Barcelona.