Carquinyolis, vins i ratafies
Restaurants 20/07/2023

5 menjars a bon preu que pots tastar al Colmado Múrria (i no pagar 5 € només per fer-t’hi la foto)

El director d'aquest establiment barceloní, Joan Múrria, explica quins són els productes més exclusius que s'hi poden comprar

2 min
Joan Múrria, amb els cinc productes que recomana de tastar del Colmado Múrria

BarcelonaEntrar al Colmado Múrria per fer-hi només una fotografia, a un preu de 5 €, és més car que asseure-s’hi i tastar alguna de les exquisideses que hi tenen, i que el director de l'establiment, Joan Múrria, coneix amb perfecció. La botiga històrica de Barcelona, que va reobrir l'hivern de l'any passat, ha establert una norma pròpia, visible a la mateixa porta, que consisteix a cobrar aquell que només vulgui fer una foto a l'interior. Així, val més la pena descobrir els formatges, embotits, dolços, plats preparats, licors, vins i begudes en general de qualitat i de casa nostra que hi tenen. I mentre es mengen, llavors es podran fer fotos de les prestatgeries ordenades i plenes de productes o d'algunes de les curiositats com santorals, la Mare de Déu del Carme, Sant Pancraç, Johnnie Walker o el gat japonès de la sort (l'amulet anomenat Maneki-Neko).

Sigui com sigui, us fem una selecció de cinc productes que Joan Múrria assegura que són els seus preferits. 

1.
Un vi de varietat ancestral

Mascorrubí Heretat 1297. Preu: 29 €

El vi monovarietal

Elaborat amb la varietat sumoll blanc, és un monovarietal d’una vinya vella, de 60 anys. És un vi fresc, mineral i amb complexitat aromàtica que es pot beure durant un àpat sencer, hi hagi carn, peix o arròs. Els vins monovarietals tan singulars com el sumoll, ja conreada a casa nostra abans de la fil·loxera, mereixen una ovació per l’esforç del conreu i de la recuperació. Si a més la vinificació és de qualitat, l’ovació es converteix en veneració. 

2.
Fet a la Pobla de Segur

Ratafia L’Ermità. Preu: 16 €

Ratafia l'Ermità

Les ratafies tenen una recepta genèrica, però una pràctica secreta, com la que assegura que segueix el caputxí fra Valentí Serra de Manresa, que l’elabora a la Pobla de Segur. El resultat és un licor fet a partir de nous verdes, plantes aromàtiques i fruites, i amb mètodes d’elaboració tradicionals. 

3.
Un plat d'estrella Michelin

Sardines en escabetx picant, del cuiner Jordi Vilà. Preu: 12 €

Sardines en escabetx

El cuiner Jordi Vilà potser és l’únic que té una línia de plats per emportar-se a casa basats en el receptari català. Les sardines en escabetx picant que ven el Colmado Múrria en són un exemple. El cuiner de l’Alkímia, que va ser Premi Nacional de Gastronomia el 2021, explica que els ingredients amb què escabetxa les sardines són ceba, all, oli d’oliva verge, vinagre, farigola, pebre vermell dolç i picant, pebre negre i bitxo. 

4.
Les postres més tradicionals

Carquinyolis de Sant Quintí de Mediona. Preu: 9 €

Carquinyolis

Amb el seu paquet groc característic, lligat amb fil verd amb una bona tanca, tal com recomana Joan Múrria que s’han de tancar tots els paquets de menjar, són unes postres tradicionals que també es poden convertir en un entrant salat si s’hi posa per damunt una mica de foie i cristalls de sal. Els seus ingredients són farina de blat, ametlles, sucre, ous i aromes naturals.

5.
Fet a la Cerdanya

Formatge Roques Blanques. Molí de Ger. Preu: 15 €

BARCELONA 19062923 - Reportatge “Cinc menajes que pots probar nomas al Colmado Múrria” a Barcelona 19 de Juliol del 2023. Lorena Sopena, Diari Ara

Està fet amb llet crua de vaca, a la Cerdanya. El Roques Blanques té escorça natural i una maduració llarga, i tant l’aroma com el gust i la textura són intensos. Els elaboradors, Molí de Ger, són una casa de pagès que havia combinat l’agricultura i la ramaderia, com expliquen ells mateixos, però amb el pas del temps, l’única activitat que ha perdurat és la ramaderia. Així doncs, la llet amb què elaboren el formatge prové de la mateixa explotació. Ells mateixos recomanen menjar-lo amb verdures, pa, avellanes, codonyat i un vi negre de llarga criança, millor si és syrah o merlot.

stats