Un lloc on esmorzes de forquilla i dines de cullera al Fort Pienc
Al migdia en el menú diari sempre trobes guisats, cada dia un de diferent, i els dijous, paella

- Adreça: Carrer Diputació, 437, Barcelona
- Carta: Tradicional catalana
- Obligat: Favetes i pèsols amb popets i xocolata
- Vi: Vins catalans
- Servei: Eficient i ràpid
- Local: De tota la vida, de barri
- Preu per persona: 20 euros
Cada dilluns, quan passes per davant de la Bullanga, potser només veus una persiana abaixada, però si l'apuges descobriràs Roger Sánchez Amat, immers en el seu món de fogons i aromes. Amb un somriure murri, confessa: "El primer dia de la setmana el dedico a preparar les bases, els brous i els farciments. Ara mateix estic bullint una escudella i estic suant!", diu rient el Roger.
Els seus inicis a la cuina són peculiars. Immers en el moviment okupa de Sants, el Roger i els seus col·legues de diferents moviments socials del barri van obrir l’any 2001 un projecte cultural, l’Associació Cultural Arran, on hi havia una llibreria, un centre de documentació i un bar; allà va començar el Roger. El 2005 separen camins i el nostre protagonista decideix obrir el Terra d’Escudella, molt popular en aquesta zona, fins al 2022. Un any més tard, troba un local al Fort Pienc, a prop del seu entorn, de la seva família, i decideix obrir la Bullanga per continuar fent cuina tradicional catalana (capitripa, galta al forn o capipota) i algun plat de la cuina mallorquina (llengua amb tàperes, arròs brut o botifarró). El Roger defineix en una frase el restaurant: "Fem esmorzars de forquilla i dinars de cullera". "Al principi no creia gaire en els esmorzars, però és una bogeria. Funciona molt bé. Ve gent jove, i gent gran que mentre parlen del Barça i política es mengen un pam-i-pipa, plat marca de la casa amb orella i morro de porc amb panses i pinyons". Al migdia en el menú diari sempre trobes guisats, cada dia un de diferent, i els dijous, paella. Els dissabtes s’esplaia més amb l’arròs: el fan a la marinera o a la cassola.
Nosaltres hi anem entre setmana, i del menú de cinc primers i cinc segons escollim per començar unes favetes i pèsols amb popets i xocolata; l’arròs a la cubana amb bacó i julivert, i la crema d’espàrrecs i carabassó amb pipes de carabassa i sèsam negre. Abans tastem un capitripa amb cigrons, per fer boca. De segon, l’estofat de vedella amb bolets (el guisat del dia); el filet de bacora amb all i julivert i tomàquet torrat, i la truita de verdures i formatge blau. Les postres de la casa, pannacotta de cafè i Baileys; gelat glaç de llimona, i profiterols amb xocolata i canyella. Tot regat pel vi a granel de la casa. “Fa vint anys que el compro al Comercial Alpu de Subirats. Treballen molt, també tota mena de licors a granel. No estan a cap DO, però són vins catalans”, diu amb orgull el Roger.
El nom del local no és pas a l'atzar. Les bullangues eren moviments revolucionaris del segle XIX a Barcelona. “Vam voler fer un homenatge a les revoltes socials del poble. A banda, les bullangues també són balls típics mallorquins i la meva dona és d'allà”, diu el Roger. "Estic sorprès per l’èxit dels esmorzars de forquilla. I em sorprèn més que les noves generacions sàpiguen apreciar aquest menjar", insisteix. I afegeix: "Uns dels nostres clients habituals són els castellers dels Arreplegats, els universitaris que venen aquí per agafar forces i aixecar castells humans".
Té clar el seu somni: "Tant de bo tots els barris tinguessin una Bullanga, però jo amb una ja no dono per a més. Si un dia arribo a casa i els dic a la dona i els nens que n’obro una altra, em fan fora de casa!", diu rient. La seva història va començar per un tema social i així va aprendre a cuinar. Després, va obrir Terra d’Escudella i va conquistar tothom amb els seus sabors autèntics. Ara, amb la seva bullanga particular, està revolucionant el barri del Fort Pienc, portant la tradició i la passió per la cuina catalana a noves generacions i a tots els que vulguin gaudir d'un bon plat de cullera amb història i ànima.