Ruta dels millors croissants

El millor croissant de l’Estat és de la pastisseria Prat Can Carriel de Roda de Ter

El pastisser Gil Prat guanya el Concurs al Millor Croissant de Mantega, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona

3 min
El pastisser Joan Prat, mossegant el seu croissant guanyador

La pastisseria Prat Can Carriel de Roda de Ter ha guanyat avui el Concurs del Millor Croissant de Mantega de l’Estat, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona. La pastisseria de Roda, que es va inaugurar el 1900, ha aconseguit el títol per segona vegada; aquest cop el jurat estava format pels pastissers Antonio Bachour; Antoni Bellart (president del Gremi) i Toni Vera (guanyador de l’edició 2022), la xef Martina Puigvert i l’apassionat de la pastisseria Paco Mir. Tots n'han destacat, entre els més de seixanta croissants que hi han competit, el seu gust i l’alveolat de l’interior. La primera vegada que la pastisseria Prat Can Carriel va guanyar el concurs va ser el 2017.

Els croissants són ancestrals, però actualment viuen una revolució que explora els límits de forma i sabors. El debat ja no s’atura en el fet de si han de tenir banyes o no, ni tampoc si s’han de fer amb mantega o amb llard. Actualment, els croissants s’han convertit en els dolços més creatius, als quals se’ls ha aplicat ingredients adscrits tradicionalment a pastissos, com el mascarpone, o s’han barrejat directament amb pastissos, com els croissants Sacher. També han adaptat formes que els fan semblar cucurutxos, com els con-croissants, que tenen dins seu els gustos: crema catalana, xocolata, gerds, llimona o galeta Maria. I encara més, a l’estiu els con-croissants tenen al damunt una bola de gelat. I, per acabar-ho d’adobar, també hi ha croissants grossos, molt grossos, de talla XXL, que pesen un quilo, pensats per compartir entre sis persones. A tota aquesta revolució cal afegir-hi una dada pràctica: han deixat de ser el luxe dolç assequible, i poden costar entre 2 € i 30 €.

Fem ruta per algunes de les millors pastisseries del país on tastar-ne.

1.
A Tarragona

Pastisseria Conde

croissants

Tenen anomenada a tota la ciutat, i la pastisseria és lloc de trobada dels tarragonins tots els dies, especialment els festius.

2.
A Reus

Confiteria Padreny

Escut

Fets amb mantega, amb banyes, tous, els croissants de la confiteria Padreny, un establiment clàssic de Reus, són l'orgull de la ciutat, i els recomanen com els millors.

3.
A Reus

Confiteria Poy

Croissant

Cruixents, amb banyes, els croissants de la confiteria Roy també s'alcen com els millors de la població de Reus. A l'hora de decantar-se per una confiteria o l'altra, tot es tracta de gustos. Si us agraden més cruixents, clarament els de la Poy.

3.
A la Fuliola

Pa d'Abans

Croissants

A l'estil francès, allargats, tal com han de ser els croissants per als francesos Pierre Houspie i Remi Martinazzo, que són al capdavant del forn Pa d'Abans després d'haver-se conegut al luxós Hotel Ritz de Dubai.

4.
A l'Escala

Pastisseria Juhé

Croissant

La pastisseria Juhé, inaugurada el 2007 pel pastisser Agustí Gardella, és referent a l'Escala. A més, Juhé també destaca per haver guanyat el premi al millor xuixo del món.

5.
A Girona

La Puntual

croissant

Asseguren que la clau de l'èxit dels seus croissants no són les farines ecològiques ni les llargues fermentacions, sinó l'equip que els elabora. I no només els croissants, sinó també els pans i la brioixeria. La Puntual és referent a Girona per tot això.

6.
A Barcelona

Pastisseria Hofmann

Croissant

Un croissant d'un quilo. Així de contundent. La pastisseria Hofmann, que compta amb Miquel Guarro com a pastisser, en prepara (només per encàrrec) juntament amb moltes altres creacions diàries, fetes amb gustos diferents.

7.
A Barcelona

L'Atelier

LAtelier Croissant Cono 19 9 20 0718 (1)

Els pastissers Èric Ortuño i Ximena Pastor no paren d'innovar amb els croissants. A l'estiu hi posen una bola de gelat al damunt, perquè la base l'han convertit en un con. A l'hivern, els farceixen de mil i un gustos, que fan trencar els límits amb els pastissos tradicionals. Els croissants han deixat de ser un dolç clàssic per convertir-se en explosió de sabors i formes a L'Atelier de Barcelona.

8.
A Vilanova i la Geltrú

L'Espiga d'Or

Croissant de cereals

El forner Jordi Morera és un apassionat del seu ofici, i al croissant li ha dedicat hores i esforç per aconseguir el millor. El de farina integral amb llavors s'ha convertit en un reclam de l'Espiga d'Or juntament amb molts altres dolços que hi prepara.

stats